Hem

 

 

Hur du kan veta, om du är manipulerad
Medvetet och gradvis isolerar predatorn dig. Håller dig i obalans - för att bättre få makt och kontroll över dig. Syftet: Att skada dig på alla sätt och vis.

Nedan följer en snabböversättning av, How to tell if you’re being manipulated Här samt länkar till vidare läsning

Manipulation kan vara så subtil och maskerad att det kan styra dig för ett tag innan du uppmärksammar det, om du någonsin gör det.

Vissa manipulatörer är mycket skickliga. De beskrivs av vissa som 'puppet masters' och du kan omedvetet bli en 'marionettdocka' (styrd av någon annan/andra vilka drar i dina'trådar') och det, om du inte känner till varningstecknen.
(*Eget tillägg; Var uppmärksam på att psykopater styr genom att använda dina känslor mot dig, t.ex. genom att få dig att känna skam, skuld, ångest, rädsla, drar sig inte för att spelar sjuk/'offer' för att få dig att 'tycka synd om' honom/henne (Här) osv., allt för att få dig att stanna. När man har med den här typen av individer så MÅSTE MAN SÄTTA GRÄNSER! - Hit, men inte längre.)

Genom att dra i dina trådar så kan "tråddragaren" (manipulatören/the puppet master) få dig att göra precis det som han/hon vill att du skall göra. Du tror att du agerar av egen fri vilja, men sanningen är, att det gör du inte. Det är först när relationen är över som många offer äntligen får insikt i att de var styrda av manipulatören.

Om du fallit offer, så misstänker du förmodligen att något inte står rätt till och vill säkert veta om du är manipulerad. Det är faktiskt mycket lättare och mer uppenbart än vad du kanske tror.

Jag har en sida om dold känslomässig manipulation (sidan är översatt, se nedan inlägg, Om Förtäckt/Dold Känslomässig Manipulation) men sanningen är att du behöver inte känna till de metoder som används för att veta om någon drar i dina 'trådar'. Om du befinner dig i en relation och har lagt märke till några av följande tecken, så är chanserna mycket stora att du är manipulerad.

1. Din glädje över att ha funnit kärleken har förvandlats till en rädsla över att förlora den. Detta är bättre känt som ett "manipulationsskifte". Vid den här tidpunkten kommer du att börja känna dig stressad.

2. Ibland visar han/hon dig mycket uppmärksamhet och kärlek, och i bland blir du avvisad utan någon anledning. Du börjar fundera över vad du har gjort för fel.

3. Dina känslor har gått från lycka och eufori till ångest, sorg men även förtvivlan.

4. Ditt förhållande känns väldigt komplicerat, även om du kanske inte vet varför.

5. Tankar vad gäller din relation snurrar så gott som hela tiden runt i huvudet på dig.

6. Du känner dig aldrig säker på var du står i relation till din partner; det känns som om du hela tiden befinner dig i ett tillstånd av osäkerhet och ångest

7. Du känner dig förvirrad vad gäller relationen och frågar ofta din partner om vad det är som är fel. Han/hon blir arg eller frustrerad och förnekar konsekvent att han/hon bär ansvaret för eventuella problem.

8. Det känns som om du inte vet hur du skall kunna göra honom/henne glad.

9. Du kan ofta känna dig arg och förbittrad gentemot din partner, men får inte uttrycka det. Kommunikation känns begränsad eller till och med förbjuden vilket orsakar känslor av extrem frustration och till och med fientlighet.

10. Du känner dig otillräcklig. Dina känslor/tankar om dig själv är inte lika bra som de var innan förhållandet.

11. Dina känslor och sinnesstämningar styrs av din partners ord och handlingar.

Du kanske undrar över hur du (eller någon annan) skulle kunna stanna i ett förhållande som orsakar rädsla, ångest, depression, självtvivel, frustration och fientlighet. Skulle man inte förstå att något var fruktansvärt fel?

Det finns två anledningar till att människor stannar. Först relationen fick en fantastisk början. Han eller hon verkade som din perfekta partner - din själsfrände, förmodligen - så var smekmånadsfasen idyllisk. Eftersom du har blivit manipulerad till att lägga skulden på dig själv för alla problem, så stannar du kvar i relationen och försöker desperat att reparera skadan.
( Eget inlägg: Du kommer ALDRIG att kunna ändra en persons personlighetsdrag, att försöka är bortkastad tid och det eftersom det handlar om skador på hjärnan Här , Predatorer är "felkopplad" och oavsett hur du än försöker, så kan du inte "reparera" dessa skador)

Den andra är att,"manipulation är en ständigt pågående process", enligt Harriet B. Braiker, PhD., och författare till "Dra i dina egna trådar." Offer kontrolleras genom en rad utlovade 'vinster' och hot om 'förluster' vilka uträttas genom olika dolda manipulations metoder. Med andra ord, manipulation byggs gradvis upp genom att manipulatören skapar osäkerhet och tvivel och det, genom att växla mellan värme och kyla, genom att ge dig vad du önskar till att ta tillbaka det.

Om du tror att du befinner dig i ett förhållande med en manipulatör och att du tar skada av att bli manipulerad, ge dig av och bryt all kontakt. Sök professionell rådgivning så snart som möjligt från en terapeut som är införstådd i effekterna av känslomässiga övergrepp.

För att undvika att hamna i en likadan skadlig relation, ransaka dig själv och tag reda på vad det var som gjorde att du föll offer för manipulation. Personlighetsdragen hos dem som är viktimiserade av manipulatörer kommer jag att ta upp i mitt nästa blogginlägg.
(Eget tillägg: Vidare läsning, se nedan inlägg, Skam och Skuldbelägg aldrig "offret"! Samt, Varför stannar "offret?)

Jag rekommenderar att du läser “Who’s Pulling Your Strings? How to Break the Cycle of Manipulation and Regain Control of Your Life” av H.B. Braiker. Denna bok "kommer att hjälpa dig att avsluta en pågående destruktiv relation, förstå hur det inträffade - och hindra dig från att någonsin hamna i en manipulativ relation igen."
Boken (PDF) kan du läsa genom att Klicka Här

Du håller inte på att bli "galen" men din partner försöker medvetet driva dig dit hän för att på så sätt, få makt och kontroll över dig. Lita på din "magkänsla" och lär dig om psykopati - Kunskap skyddar!

Så hur hamnade du i denna fälla? Lär dig om några "förförelsemetoder genom att klicka HÄR

Vidare läsning, se bl.a., nedan inlägg Gasljus, Galenskap och en Omvänd Verklighet Se även; Psykopaten omdefinierar "offrets" verklighet Klicka Här

Citerar även följande; (*Det manliga könet kan givetvis bytas ut mot det kvinnliga)

"Mannen kan förneka att en händelse har ägt rum. Han kan medvetet ändra på saker i hemmet eller iscensätta hela händelseförlopp som han sedan förnekar. Detta är ett mycket manipulativt, men för misshandlaren effektivt, sätt att få kontroll över kvinnan. Kvinnan kan uppleva det som om hon sakta håller på att förlora förståndet, eftersom mannen lugnt och självsäkert hävdar att det kvinnan har upplevt eller iakttagit aldrig har hänt. Om kvinnan vid det här stadiet har börjat bli isolerad från familj och vänner, blir det ännu svårare för henne att lita till sina egna upplevelser. Den enda hon har att lita till är sig själv och mannen, och eftersom crazymaking, och verbal misshandel i stort, tar ifrån henne hennes förmåga att lita till det hon upplever, kan det tyckas som om mannen är den logiska, sansade och intelligenta av dem två. Kvinnan kan dra slutsatsen att mannen måste ha rätt i det han säger." Vidare läsning; Klicka Här

(May 8, 2014)

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2014