Hem

 

 

Förgiftad kärlek - Hur psykopaten påverkar sitt "offer"

*Termen "offer" skall inte tydas som nedlåtande utan används endast för att beskriva personen som fått agera måltalva för våldsverkarens vrede.

 

Förgiftad kärlek - Hur psykopaten får sitt "offer" att bli beroende på honom/henne
Om du blivit inlurad i en relation med en psykopat så är det inte ditt fel, all skam och skuld tillhör psykopaten, inte dig.

Nedan är en snabböversättning av Claudia Moscovici's inlägg, Poisoned Love: How A Psychopath Conditions His Victims Klicka Här Att notera: Termen "offer" skall inte tydas som nedlåtande utan används endast för att beskriva personen som fått agera måltalva för våldsverkarens vrede. "Han" kan också bytas mot "Hon".

"I tidigare inlägg har jag skrivit om hur psykopater döljer deras onda personligheter och onda avsikter, verkar vara normal och även bättre än normal för dem som fallit offer. Det kan tyckas förvånande för de som inte personligen har upplevt en psykopatisk förbindelse att förstå varför "offret" står ut med en sådan relation när väl Mr. Jekyll förvandlas till Mr. Hyde. Det finns inget enkelt svar på denna fråga eftersom motiven och offrets egna personligheter varierar. Några stannar av rädsla, andra av ett extremt känslomässigt beroende och kärleksberoende, andra för att de själv har en personlighetsstörning som sammanfogar dem med en psykopat. I dag vill jag gärna 'gräva' i frågan om varför även relativt normala och friska kvinnor kan stanna kvar i en relation med en psykopat när 'smekmånaden' är över och det blir uppenbart att förhållandet är ytterst ohälsosamt.

Psykopater är extremt kunniga, inte bara på låtsas vara hederliga människor, men också på att ‘utportionera’. Redan i början av relationen, när “offret” luras in i förhållandet, den s.k., 'smekmånaden', när psykopaten förefaller att vara en kärleksfull och en normal partner, så ställer psykopaten avvikande krav, under täckmantel av romantisk kärlek. Till exempel, de isolerar sin nya partner från de som bryr sig om dem - familj och vänner - genom att hävda att de är så förälskad i dem (sin partner), och därför vill spendera så mycket tid som möjligt tillsammans med dem. Om psykopatens partner vill gå ut / åka och träffa andra (familj och/eller vänner) så förtalar psykopaten dem och hävdar att de inte tycker om henne eller deras relation. Eller, så framhåller psykopaten sin kärlek till sin partner genom att säga att han inte står ut med att vara ensam, utan henne.

Upprymd av alla dessa positiva ord, så tillåter många kvinnor deras andra, friska, sociala relationer med familj och vänner att sakta men säkert försämras. Ju mindre stöd dessa kvinnor har från andra, ju mer investerar de sig helhjärtat i det psykopatiska förhållandet. När han känner att han har makt över henne så blir psykopaten mer öppet possessiv och kontrollerande. Psykopater har en intuitive 'förhållande barometer' som talar om för dem när de har uppnått dominans över andra och kan kräva mer (och mer och mer…) från dem.

Ett annat sätt som psykopater får sina partners att acceptera det toxiska/farliga förhållandet är att gradvis tänja på sina avvikande önskemål. Eftersom psykopater lätt blir uttråkade så behöver de hela tiden spänning och kan därför börja vilja hångla offentligt, under förevändningen att de är så intresserade av sin partner att de inte kan hålla händer borta från dem. Men, i verkligheten är psykopater inte så intresserade av sina partners, även i början av förhållandet, utan det handlar om spänningen att överträda gränser för allmän anständighet och förnedra deras partners. Om ni minns från mina tidigare inlägg så är psykopater extremt narcissistiska och njuter av att dominera och begå övergrepp på andra.

Så fort som "offret" går med på en pervers begäran så blir det "normalt". Efter ett tag så kommer psykopaten att kräva mer oanständigt beteende från henne och återigen låtsas att det beror på deras stora och speciella passion. Ganska så snart, så blir offret medskyldig till det onormala beteendet, ibland även beroende av det. Inte helt överraskande, så är det samma teknik som hallickar änvänder sig av för att skapa lojalitet, få kvinnorna att underkasta sig och prostituera sig. Det som börjar med förespeglingen av romantisk kärlek och passion - något som de flesta kvinnor längtar efter - slutar med det som från början var psykopatens onda avsikt, en form av sexuellt slaveri.

Även partners som vägrar att delta i psykopatens antisociala beteende, vare sig det gäller - hans bedrägerier, lögner eller sexuella avvikelser - blir oundvikligen 'förgiftade' av denna toxiska förbindelse om stannar kvar med honom. Det vanligaste sättet som psykopaten 'förgiftar' sin partner är att träna henne i att acceptera hans övergrepp och få henne att se det som något 'normalt'. Det behöver inte handla om fysiskt våld även om så kan vara fallet. Vanligare är, att en person som stannar kvar i ett förhållande med en psykopat, successivt vänjer sig vid allt större och större doser av känslomässiga övergrepp. När hon för första gången uppdagar att han varit
otrogen mot henne så kan hon få en normal reaktion och vilja göra slut med honom. Men om hon saknar styrka att på egen hand lämna honom eller går tillbaka till honom - eftersom psykopaten efter att ha varit otrogen så låtsas han vara ledsen och använder sig av romantik för att locka henne tillbaka - så nästa gång han är otrogen (eller ljuger eller bedrar) så accepterar hon det och låtsas som om hon inte vet någonting.

Att förneka verkligheten agerar som en sköld vilken absorberar de mesta av hans känslomässigt sårande beteende. När det inte längre går att förneka, eftersom hans 'förseelser' blir alltför täta och uppenbara, så blir hon arg och skyller på de andra kvinnorna för att på så sätt bibehålla "integritet" i sin relation med honom. Om han var otrogen och ljög så är det de andra kvinnornas fel och inte hans. Hon anklagar även dem som uppmärksammar att psykopaten är sjuk i stället för hur illa han behandlar henne. De är bärare av dåliga nyheter som uppdagar det falska liv som hon lever med honom: en sanning som hon inför sig själv vill dölja nu när hon har blivit beroende på honom. Vid någon tidpunkt så börjar hon investera tid i, att utåt sett, ge ett falskt intryck av styrka och att hon har en underbar relation med psykopaten i stället för att se sanningen i vitögat och ge sig av, att i livet uppnå verklig styrka och på så sätt få en chans till att ha en frisk och kärleksfull relation med någon annan.

Så småningom, efter att ha uppdagat flera av hans otrohetsaffärer och en massa annat dåligt beteende, så har hon vant sig vid det och finner en viss tröst i att otrohetsaffärerna inte betyder något för honom. Trots hans eviga kärlekslösa beteende så övertygar hon sig själv att psykopaten älskar henne och att hon är den viktigaste kvinnan i hans liv. Han otrohetsaffärer blir nu något 'normalt' och vad han brukade göra bakom ryggen på henne gör han nu öppet, framför ögonen på henne. Lägg därtill, psykopater är sadister, så han njuter av att se henne lida av en kombination av svartsjuka, sårad stolthet och hopplös kärlek.

Som Sandra L. Brown M.A. förklarar i boken, Women Who Love Psychopaths, alla som har en intim relation med en psykopat kommer oundvikligen att bli skadade. Psykologiskt sett, de som blir mest skadade är de som stannar kvar i den här typen av relation och vänjer sig vid att bli illa behandlade. När hon väl har vant sig vid hans lögner, verbala misshandel, otrohetsaffärer osv. så blir dessa ständiga övergrepp bara fler och fler och tar till sist över hennes liv.

Precis som de flesta sjukliga inslag i ett samhälle vilka medborgarna anpassar sig till och tillåter sjuka individer stiga till toppen i totalitära regimer och precis som sjuka individer trivs med livet som gangsters,precis på samma sätt anpassar sig och omfamnar "offret" psykopatens personlighetsstörning. En psykopat tränar gradvis sitt "offer" i att bli undergiven - eller acceptera hans avvikande beteende - vilket totalt ödelägger allt som är hälsosamt/normalt vad gäller hennes egen personlighet och existens. Så småningom, om hon inte finner styrka nog att lämna honom, så kommer hon att reduceras till en skugga av sitt forna jag, den starka och hälsosamma person som hon en gång var.

För dig som är intresserad och vill lära dig mer så har Claudia skrivit färdig sin bok, Dangerous Liaisons: How to Recognize and Escape from Psychopathic Seduction (Farliga relationer: Hur man känner igen och tar sig ur psykopatens grepp) Mer info. Här

Avslutningsvis, ett kort sammandrag från Dr. Hare's hemsida, Aftermath: Surviving Psychopathy , "I en nyligen genomförd undersökning av kvinnor som varit involverade med personer med psykopatiska drag, så rapporterad de följande skador;

95% rapporterade känslomässiga skador
85%rapporterade psykologiska skador
71% rapporterade ekonomiska skador
67% rapporterade yrkesmässiga skador
51% rapporterade sexuella skador
51% rapporterade fysiskaskador
26% rapporterade övriga skador

"Med psykologiska och emotionella skador, menar vi följderna av det sättet offren tänker och känner. I många fall verkar det som om de mest förödande psykologiska följderna av långsiktiga relationer med psykopatiska individer är följderna av att ha blivit lurade och bedragna.

Livet med en psykopatisk individ präglas av rena lögner, smärre försummelser och sluga manipulationer. Det kan få förödande konsekvenser för offren när de väl upptäcker att nästan inget av det som de trodde var sant, i verkligheten var det. Oftast, när de upptäcker den verkliga sanningen och förstår att de blivit manipulerade, lurade och bedragna av någon som de trodde de kunde lita på så upplever offren stor smärta och misstro." Följdaktligen så får de mycket svårt med att lita på andra människor och skadan kan ta flera år att läka.

Det är inte heller ovanligt att ett offer för en psykopat börjar ifrågasätta sin egen mentala hälsa och värde. Detta förvärras många gånger av att psykopaten tittar offret i ögonen och förnekar saker/händelser som de båda varit med om. Psykopaten kan också försöka inbilla offret att hon/han är 'tokig'." Lär dig om "gasljus" Här För vidare läsning, Aftermath: Surviving Psychopathy Klicka Här

För dig som har ett vuxet barn som hamnat i greppet på en psykopat så rekommenderar jag vidare läsning på sidan, "Vuxna barn i greppet på en psykopat" Här samt sidan "Stockholm Syndromet" Här och det eftersom, Psykopaten tar över alla delar av deras partners upplevelse av verkligheten.

* Fann av ren händelse följande dikt på samma tema, "Förgiftad kärlek" Klicka Här

(Feb. 18, 2013)

 

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2013