Hem

 

 

"Gasljus, Galenskap och en Omvänd Verklighet"

 

En anledning till att psykiatriker inte vill ha hand om psykopater, "mobbade" lämnar sin arbetsplats och personer i en intim relation lämnar förhållandet, är, för att undkomma att bli indragna i en galen värld. En värld eller, 'en annan verklighet' i vilken man börjar tro på att man själv håller på att bli galen. Nedan en mycket bra sammanställning av en person som uppenbarligen haft en intim relation med en psykopat. Citat är hämtade från psykiatrikern Martha Stout, tidskriften Psychology Today samt bl.a., Andrew Lobaczewski, Political Ponerology. Bör nämnas; ordet "Gasljus" är tagit från filmen med samma namn, i vilken mannen försöker få sin fru (spelad av Ingrid Bergman) att tro på att hon håller på att bli galen. Nedan citerat inlägg finns i sin helhet, på engelska Här (* Som vanligt - "Man" kan ersättas med "Kvinna")

Gasljus, Galenskap och en omvänd verklighet

Psykopater använder ett antal olika metoder för att manipulera sina offer. Nedan är en samling av citat och källor som beskriver olika aspekter av de sjukliga metoder som används för att upprätthålla lögner. De kommer att ifrågasätta en annan persons mentala hälsa, insistera på sin, "version av verkligheten" allt medan de projiserar sitt egna defekta inre landskap på sitt offer. Att de lyckas med att manipulera beror på en bristande medvetenhet vad gäller psykopatens sanna natur. Kunskap skyddar.

Gasljus

"Projektion och gasljus tillhör också listan av vanliga metoder som psykopaten använder sig av. Psykopater vägrar att stå till svars för sitt eget beteende och överför därför det på sina offer. Till exempel, en psykopat kan anklaga sitt offer för att stjäla när det är han själv som stjäler. Gasljus är en vanlig metod som förövare använder sig av i försök att övertyga sina offer att de på något sätt och vis är defekta pch görs genom att framkalla känslomässiga utbrott, göra dem behövande eller beroende. Till exempel, om förövaren säger saker som sårar och försöker övertyga dig om att du är psykiskt instabil och börjar rekommendera att du söker professionell hjälp, så har du sannolikt att göra med en förövare som använder sig av metoden gasjus."
Martha Stout, The Sociopath Next Door
( Mer om Projektion Här)

Tecken på att du är 'Gasljusad': Från tidskriften Psychology Today, "Are you being Gaslighted?" Här

1. Du ifrågasätter hela tiden dig själv.
2. Du frågar dig själv, gång på gång, "Är jag allt för känslig?"
3. Du känner dig ofta förvirrad och till och med galen på jobbet.
4. Du ber alltid om ursäkt, till din mamma, pappa, pojkvän/man, chefen. . . .
5. Du kan inte förstå varför, med så många till synes bra saker i ditt liv, att du inte är lyckligare.
6. Du ursäktar ofta din partners beteende för vänner och familj.
7. Du märker att du måste undanhålla information från vänner och familj så att du inte behöver förklara eller ge ursäkter.
8. Du vet att något är fruktansvärt fel, men kan inte förklara vad det är, inte ens för dig själv.
9. Du börjar ljuga för att undvika kränkningar och förvrängande av verkligheten.
10. Du har svårt med att fatta enkla beslut.
11. Du har en känsla av att du brukade vara en helt annan människa - mer självsäker, mer lättroad, mer avslappnad.
12. Du känner dig hopplös och glädjelös.
13. Det känns som om du inte kan göra något rätt.
14. Du undrar över om du är en "tillräckligt bra" flickvän/fru/anställd/vän, dotter.

Gasljus är en form av psykisk misshandel eller 'hjärntvätt' i vilken en person försöker att få en annan person att tro på att hon är "galen". Det sker oftast genom att förneka fakta, händelser, eller vad som blivit osagt. Förövaren som gasljusar kan också direkt eller indirekt antyda att personen i fråga är defekt, galen, eller lider av en mental sjukdom.

När denna metod används på någon, så kan offret först bli frustrerad över att få höra att hans/hennes minne eller uppfattningar inte stämmer överens med verkligheten. Men efter ett tag så börjar offret tro på på förövaren som gasljusar. offret kan börja tro att han eller hon föreställer sig saker, har en mental sjukdom, eller ett minne som inte fungerar. När man tvivlar på sina egna uppfattningar om verkligheten så kan förövaren kontrollera den personen, han eller hon blir helt beroende av förövaren för "sanningen".
Vidare läsning Här
* Bör nämnas: En förälder till "offret" kan även bli anklagade för att vara mentalt sjuk. Det sker genom att förövaren får/utnyttjar "offret" att anklaga sin egen mamma eller pappa för att vara mentalt sjuk. En förälder/föräldrar kan också t.ex., bli utfrusna av "offret", även andra "mobbar" metoder används.

Något som liknar gasljus är galen kommunikation

Hur kommer alla dessa kommunikationsstörningar samman som en enda "spark i rumpan"? Hur påverkar det
den interaktiva processen vad gäller att kommunicera? Försök till att kommunicera är ren galenskap vilket leder till att hon kommer att ifrågasätta sin egen kommunikationsförmåga, sin förmåga att uttrycka sig och så småningom sitt eget förstånd.

Kommunikationstriangeln

Det finns tre hörn i en triangel, i ena hörnet har vi, DEN SKADADE, i andra hörnet, PLÅGOANDEN och i tredje hörnet, BEFRIAREN. Triangeln representerar rollerna som psykopaten och hon spelar när de kommunicerar. Båda två går runt i triangeln och antar olika roller när de kommunicerar. Han är den skadade och hon är befriaren eller plågoanden. Senare kan hon vara den sårade och han är befriaren eller plågoanden. När en roll skiftar så tvingar det den andra, in i en av de två andra rollerna.

Rollerna skiftar från stund till stund, från en mening till en annan. I ena stunden så beter han sig som om hon var plågoanden i väntan på att bli befriad. I nästa gräl är han plågoanden och hon den sårade i väntan på att bli befriad. Rollerna skiftar hela tiden. Ingen konsekvens över huvudtaget och de når inga lösningar i sin kommunikation.

Hon kommunicerar inte med någon annan på det här sättet. På arbetsplatsen så har hon kanske en ansvarsfull och hög position och kommunicerar som vanligt, utan drama och galenskap. Men, så fort hon pratar med honom så sker det inom triangelens ram, tre väldefenierade roller. Även när hon försöker hålla en normal konversation och använda sina färdigheter som hon annars gör när hon pratar med andra så går det inte, hon dras hela tiden in i en av rollerna i tringeln, den skadade, plågoanden eller befriaren.

Att kommunicera med en psykopat är som att prata med ett barn. Han drar även med sig annat dysfunktionellt och förargande beteende som bidrar till kommunikationsproblem.

- impulsivitet
- sätter upp en person upp mot en annan
- han vet bäst så hon kan inte bidra med något
- ljuger
- drama
- manipulerar
- barnsliga beslutsfattande färdigheter
- byter ämne
- mening/språkskillnader
- skyller ifrån sig
- känslomässigt omogen
- tar inte ansvar för sitt beteende/sina val
- övergivenhetsproblem och beter sig som ett offer
- gasljus
- projiserar sitt eget beteende på andra

En omvänd verklighet

Omvänd verklighet: Med styrka hävda att något, tvärtemot sanningen, är sant, vilket blockerar den genomsnittliga människans sinne från att uppfatta sanningen. I enlighet med påbud för ett sunt förnuft, börjar han leta efter mening i den "gyllene medelvägen" mellan sanning och lögn och utarbetar på så sätt osanningar som han blir tillfreds med. (dvs. osanningar som framstår som sanningar) Människor som tror på osanningarna förstår inte att detta är meningen med det hela. Genom att använda den här metoden (utvecklad av psykopater vilka utnyttjar bristerna i den mänskliga naturen) så kan han leda andra in på fel väg.
– Andrew Lobaczewski, Political Ponerology

De här manipuleringsmetoderna är mycket effektiva eftersom människor i allmänhet inte känner till psykopatens natur. Lobaczewski beskriver vidare hur vanliga människor sedan rättar till vad de hört i sina kontakter med dessa sjukt störda typer. Det beror i sin tur på att normala människor har en rikare psykologisk världsbild.

Även av intresse:

"Psykisk misshandel är återkommande dåligt bemötande i syfte att dominera, kontrollera, kränka, förödmjuka den man utsätter. Psykisk misshandel är skadligt för den utsattas psykiska och fysiska hälsa och skadar självkänslan allvarligt och på lång sikt." Psykisk Misshandel Här

"Det starka band som ibland skapas mellan parterna i ett misshandelsförhållande är ingen kärlek utan en bindning som beror på känslomässigt beroende. Den utsatta blir alltmer beroende med tiden då hennes självkänsla minskar." Psykisk Misshandel Här

"Det handlar om maktkänsla, att ha orsakat andras lidanden och själv vara spindeln i nätet ger rus och lycka för psykopaten. Man kan jämföra förfarandet med pyromaner, att själv tända och sedan titta på kaoset"
Manipulation på gott och ont - psykopatvem Här

"Han fick mig tro att jag är psykopat och att han var normal. Men hade han varit normal hade han inte betett sig som han gjorde. Och hade han varit lite normal så hade han i alla fall låtit bli att säga att det var mitt fel sen efteråt. En normal människa gör inte att den man älskar är rädd och kuvad." Här

"Han eller hon uppvisar ofta en välputsad yttre fasad, men en inre tomhet. Detta gör att vederbörande hela tiden måste vara aktiv hemma eller på jobbet, alltid i farten på fritiden och inte klarar stillhet och ro." Här

Manipulatören Klicka Här

Psykopaten omdefinierar "offrets" verklighet Här Om länken inte fungerar, se nedan inlägg med samma namn

"Stå emot, det finns hjälp att hämta, du är inte den enda. Sök hjälp innan du går under!"
I Psykopatens Händer - Klicka Här

"Psykopatens isoleringskampanj: De håller dig borta från de människor du älskar" (På Engelska) Här Mer om isolering, (på Svenska) Här

BOK
Psykopatens grepp - Vägen ut ur farliga relationer
Författare; Aud Dalsegg, Inger Wesche (2009) Här

Du skall inte skämmas över att ha blivit manipulerad, lurad och bedragen. Låt inte detta hålla dig "fången" . Vet med dig, att all skam och skuld tillhör psykopaten som på grund av sina hjärnskador saknar fundamentala saker som ett samvete, empati, moral m.m. Det är inte ditt fel!

"It’s almost impossible to see that devil hiding behind the mask of a charmer. By the time reality hits, it’s generally too late."

Kunskap Skyddar!

(Feb. 24, 2014)

 

 

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2014