Hem

 

 

Hur lurar psykopaten in sitt "offer" i en relation? - Del I
Varningstecken - Stämmer det överens med din erfarenhet?

Sidan Love Fraud (kärleksbedrägeri) ombad människor som haft en relation med en psykopat att delta i en undersökning. Följande är ett utdrag ur och en snabböversättning av ”Varningstecken/Varningssignaler”, kapitel 5. Red Flags Chapter 5 Här

I fråga om psykopater så handlar det alltid om en beräknad förförelse. När psykopaten överöser dig med uppmärksamhet och kärlek, så handlar det inte om någon äkta kärlek från deras sida. Det är bara en metod som de använder sig av för att uppnå sina mål, för makt, kontroll och sex.

Det första steget i förförelsen, är naturligtvis, att göra sig så tilltalande för dig som möjligt. I frågeformuläret så ställde Lovefraud bl.a., följande fråga,  vad var det som du fann så lockande, spännande och fängslande i början av din relation med psykopaten? De som svarade kunde fritt skriva vad de ville, och deras svar analyserades sedan för att finna gemensamma nämnare.

Överst på listan fanns följande;

Han fick mig att känna mig speciell
(27%) - Det var hur måltavlan/offret reagerade på all uppmärksamhet som de fick.  Psykopaten överöste dem med tillgivenhet och uttryckte sin kärlek för dem vilket fick de tillfrågade att känna sig helt underbara.

Energi (26%) - Psykopaten utstrålade en enorm energi, en överdriven självsäkerhet, en magnetism. De som svarade beskrev det som självförtroende, intelligens, styrka, kompetens och stabilitet.

Fysiskt utseende (24%) Psykopater ser ut som andra – vardagliga och andra välskapta. Fysiskt utseende är givetvis en stor del av en romantisk attraktion. De tillfrågade beskrev psykopaten som de varit tillsammans med som vacker, snygg, urläcker och söt.

Charmig (23%) Psykopater är munviga. De som deltog i undersökningen reagerade på deras charm, karisma, deras lätthet med att kunna föra en konversation och deras till synes naturliga förmåga att alltid säga rätt sak.

Personlighet (18%) De tillfråga beskrev psykopaten som trevlig, rolig och spännande.

Utöver detta så sa 12% att psykopaten var ärlig, hade en god karaktär och delade deras värderingar. Åtminstone så föreföll det så. Ytterligare 11 % nämnde en sexuell attraktion, och 7 % sa att de hade liknande intressen. Fyra % av de tillfrågade sa att psykopaten verkade vara en själsfrände, och 3 % sögs in av att de tyckte synd om psykopaten.

Från min egen erfarenhet, säger Donna Andersen, så håller jag verkligen med de tillfrågade som deltog i undersökningen. Min psykopatiske ex-make, James Montgomery, gjorde sitt bästa för att få mig att känna mig speciell, och på grund av hans ansträngningar så var jag beredd att ge mannen en chans, trots att hans utseende, för min del, inte var så lockande.

Montgomery behandlade mig som guld. Hans uppmärksamhet började i och med vår första e-postkorrespondens. Vi träffades via internet, men han bodde i närheten - Jag var inte orolig över de fallgropar som en långdistansrelation kunde innebära. Under tre veckors förberedande korrespondens - hans meddelanden var smarta och välskrivna - så gjorde han klart för mig, att han var intresserad av mig.

När vi sedan träffades så var Montgomery uppmärksam, charmig och underhållande. Han ställde frågor och lyssnade på mina svar. Han var snabb med att ge mig komplimanger. Ja, han talade en hel del om sig själv, men han var intelligent och spännande, så jag hade inget emot det – det kändes som om jag började lära känna honom. Till en början så var jag inte intresserad av en relation men han gjorde allt för att imponera mig, klädde sig snyggt när vi skulle ut och äta, gav mig små gåvor och jag såg det som om han hade börjat förälska sig i mig

Hade Montgomery betett sig som en idiot – inte visat sig när vi hade bestämt träff, agerat ut offentligt, flörtade med andra kvinnor framför mig – så skulle jag ha dumpat honom. Men, han gjorde inget sådant. Medan han sög in mig, så var han en perfekt gentleman. Han ville gifta sig ganska så snart och jag svarade med ett, ja.  Det var allt för snabbt. Men, jag trodde på sådant som bara händer i sagornas värld, kärlek vid första ögonkastet, varför skulle det inte kunna hända mig?

Så, hur lurar psykopaten in dig i en relation?

Strategi # 1

Du träffar någon ny och helt plötsligt så vill din vän alltid vara tillsammans med dig, hela tiden. Vill veta allt om dig. Ställer frågor om ditt förflutna, dina tankar, dina önskningar, och lyssnar mycket noga på dina svar.

Din vän gör det klart för dig att han/hon är intresserad av dig, överöser dig med komplimanger, smicker, presenter och middagar.  Din vän gör allt som någon som är förtjust i dig skulle göra. Som en man skrev, ”Hon var mycket uppmärksam. Skickade hela tiden små meddelanden så som  ”Jag tänker på dig” och annat i den stilen. 

Det hela är mycket intensivt och du undrar om du äntligen mött din ”sagoprins/sagoprinsessa”.  Olyckligtvis, den här överdrivna uppmärksamheten som du hela tiden får, signalerar inte kärlek, utan en psykopat. De ’sveper upp dig’, det händer snabbt, det är intensivt, överväldigande, kärlek vid första ögonkastet, en omedelbar känsla av samhörighet. Som en deltagare skrev, Allt hände allt för snabbt men jag sögs in i det hela.  Jag blev snabbt hans flickvän.  Inom några veckor så introducerade han mig för sin familj.”

Det är lockande att tro att någon är så förälskad i dig att de inte står ut med att vara borta från dig för en sekund. Det hela verkar magiskt men handlar bara om att fånga in dig. Som Sandra sa, ingen har någonsin, gett mig så mycket uppmärksamhet. Sandras vänner tyckte inte att det var en bra idé att hon tänkte köpa ett hus tillsammans med Randy men hon bestämde sig för att satsa på kärleken även då hon hade farhågor. Men det satte hon åt sidan.  Det visade sig vara hennes misstag.  Sandra förlorade huset och en stor del av sitt arv.

Strategi # 2

Varenda äktenskapsrådgivare kommer att tala om för dig, att för en romantisk relation ska lyckas, så måste partnerna vara kompatibla. Personerna måste ha jämförbara livsåskådningar, gemensamma värderingar, gemensamma intressen, liknande bakgrund - tillräckligt gemensamt så att de kan klara sig, hålla varandra sällskap och växa tillsammans.

Psykopater förstår vikten av kompatibilitet. De förstår det så bra, att de förvandlar sig själv till att vara precis som dig. De kan byta skepnad lika snabbt som du sätter på dig en kappa. De formar sig själv efter dig.

Så hur gör dem det?  Först och främst så studerar dem dig.  Ni har kanske en gemensam vän, du kanske skriver en hel del om dig själv på Facebook eller har en blogg  som i sin tur ger psykopaten all information som hab/hon behöver för att förföra dig. Nätet är bl.a., en förträfflig källa till information för någon som inte har ärliga intentioner.

Här är vad en deltagare i enkäten hade att säga, ”Han övertygade mig om att han var precis som mig, emulerade allt jag sa, mina värderingar, tyckte om samma saker, kände precis som mig osv., jag trodde han var en tvilling!

Psykopater har inga verkliga åsikter, inga värderingar, inga känslomässiga kopplingar (ytligt känsloliv) eller principer. Äktenskapsrådgivaren Gary Cundiff tror att psykopaten väljer ut sitt/sina offer baserat på personer som de vill efterlikna. (Eget inlägg.  Det är precis vad de gör. De väljer ut någon som de vill efterlikna.  Men eftersom de aldrig kan bli lik sitt ”offer” så måste psykopaten nedvärdera/förgöra sitt "offer".  I en relation så visar det sig mestadels genom psykisk misshandel, de måste göra ner offret för att på så sätt få övertaget, dvs. få makt och kontroll över "offret".  Tankekontroll/hjärntvätt ingår också, ”offret” tror att de bestämmer över sig själv och fattar sina egna beslut, något de inte gör. För att citera en person i ett forum, "Jag anser att en manipulativ person styr en annan med hjälp av små lögner eller genom att ändra fokus för den andre så att denne fattar beslut som han/hon tror att de kommit på själv men som egentligen är planterade av den manipulerande personen." (Kunde inte sagt det bättre själv.)

Genom att använda varje bit av information om dig, så skapar de en förklädnad - en mask, noggrant konstruerade för att efterlikna sitt blivande "offer"/dig. De väver en felfri bildvävnad som avspeglar deras offer, en gobeläng som exakt återspeglar de ljusaste, mest hedervärda sidorna av din personlighet, de väver in det mest önskvärda och önskade detaljerna, bokstavligen så stjäl de din personlighet och återspeglar den tillbaka till dig, men utan karaktärsdefekter, fel och brister.

Det patologiska förhållandet är en en-dimensionell interaktion. Du blir med andra ord, förälskad i dig själv genom den bild som återspeglas till dig. Attraktionen är oemotståndlig. Människor dras till dem som liknar dem själva. Genom att förvandla sig till en spegelbild av sina presumtiva offer så blir psykopaten den mest lockande personen som du någonsin kan tänka dig, du blir därför övertygad om att du helt och hållet kan lita på personen.” ("offret" blir som hypnotiserad)

”Rent känslomässigt, säger Cundiff, så upplever du en känsla av att ni är en och samma, en intensitet aldrig förut känd som i sin tur gör det hela mycket tilltalande och beroendeframkallande. " Som en deltagare skrev, "Massor av saker gemensamt, har aldrig känt mig så nära någon annan, aldrig känt en sådan attraktion och sådana intensiva känslor, så snabbt eller för den delen så starka.”

Psykopater, skapar medvetet en känsla av att ni är en och samma.  För att kunna uppnå detta så återspeglar de dina djupaste önskningar.  Detta görs under förklädnad av att vilja veta vad som är viktigast för dig, och smyger på så sätt, sig in i ditt inre, den innersta kärnan.

De stjäl dina drömmar.

Femtiosex procent av de tillfrågade i Lovefrauds undersökning, i fråga om romantiska partners svarade att psykopaten hade frågat dem om deras förhoppningar och drömmar, och lovade då att förverkliga dem.

Detta är kanske den största anledningen till att detta kärleksbedrägeri blir så smärtsamt. Psykopater stjäl våra drömmar och använder dem mot oss.  I början av relationen, när vi är berusade av kärlek så lyssnar psykopaten väldigt noga på vad vi säger då vi öppnar upp oss själv och berättar för dem vad vi egentligen vill ha, vad som verkligen är viktigt för oss, våra djupaste önskningar i livet.   Vi tror att de lyssnar för att de verkligen vill ha allt som vi vill ha. I verkligheten så de lyssnar de för att upptäcka vårt innersta, där de sedan sätter in sina krokar.

Vad bättre sätt att suga in oss in än att lova att förvandla våra innersta önskningar till verklighet? Hur kan vi stå emot någon som tror, som vi tror, vill ha det som vi vill ha det, och till synes har en kapacitet att uppnå detta? Det är en lysande taktik som rovdjuret använder sig av. De använder våra drömmar för att suga in oss, lovar göra våra drömmar till verklighet, och vi tror på dem. Sedan, eftersom vi värnar om våra drömmar, så kan vi inte släppa taget.

Strategi #3 Uttryck för kärlek

När man börjar dejta någon ny så tar man det vanligtvis lite försiktigt i böärjan, ”testar vattnet” innan man ”hoppar i” så att säga.  Man öppnar inte upp sig och berättar om allt och man förväntar sig inte heller att den andre skall göra det. Så, när psykopaten engagerar dig i en djup personlig konversation, berättar om tidigare besvikelser och säger att du är den som kan läka såren och med dig så kan han/hon äntligen börja tro att äkta kärlek är möjligt, var tror du om det? Du tänker, Wow! Den här personen har verkligen öppnat upp sig för mig.  Jag har aldrig varit med om det tidigare, detta måste vara kärlek!

Dessa predatorer vet, att när du pratar om känslor så är det ett tecken på förtroende och förtroende är avgörande för kärlek. Genom att få dig att känna kärlek så kan de sedan få  vad de vill. De är övertygande skådespelare, och du tror på dem, vilket, som för dig, bredar vägen för att bli än mer manipulerad. 

Psykopater är mästare på ”storslagna gester” och 41% av de tillfrågade sa att psykopaten gjorde något ”storslaget” för att "visa sin kärlek”.

Bridget sa, ” Victor fick mig att tro på att han älskade mig över allt annat”.  Victor lovade att älska henne för all framtid eftersom deras kärlek var ”ändlös”.  Alla tyckte om Victor förutom hennes farfar som sa, ”han låter som en bedragare”.  För all tid varade i ett år och kostade Bridget 70 000 kr.  Men, de ”brer på”, och det ordentligt för att ”fånga dig på kroken”.

Mer om hur psykopater uttrycker sin kärlek

Kärleksbombad – 18%   Utrycker sin kärlek, vill flytta ihop, förlova och gifta sig på ett tidigt stadium (mer Här)

Mycket kärlek som sedan tog slut – 17% sa att kärleken gradvis försvann eller fick ett abrupt slut.

Kärlek genom att spendera pengar på dem – 16%  Bommor, middagar, konserter, resor, allt i syfte att ”hala in dem”.

Uttryck för kärlek genom sex – 14%  I varje fall i början av relationen

Gick från kärlek till fientlighet – 11%   De beskrev hur psykopaten ”höjde dem till skyarna” i början av relationen vilket byttes till fientlighet som visade sig genom känslomässigt och psykologiskt våld, förödmjukelse och förnedring.

Ljuger om kärlek
Psykopater är oförmögna till att känna kärlek.  ”Kärlek” handlar bara om att äga någon annan, som sedan utnyttjas, på alla sätt och vis.  (Höja sin status, gömma sin störning, sex, pengar, att ta ut sin aggression på osv.)

Vinna genom uthållighet och jaga

Eget inlägg: Psykopater ger inte upp i första taget.  De är besatta av att ”vinna”, vilket beror på en skadad hjärna, Mesolimbic dopamine reward system hypersensitivity in individuals with psychopathic traits. (2010) Här Att avvisa eller ignorera dem hjälper inte, de försöker om och om igen. Det handlar om en sjuklig besatthet.

Psykopatens mål
Att ”vinna”, och de gör allt för att nå sitt ”mål”.  Vad ”vinna” innebär variera givetvis beroende på ”offret”.  Till sin hjälp så utnyttjar de allt och alla. 

Sammanfattningsvis

Vad ”offret” fann lockande:

  1. Fick mig att känna mig speciell, utvald
  2. Energi
  3. Fysiskt utseende
  4. Charmig
  5. Personlighet

Förförelsestrategier:

  1. Överväldigande uppmärksamhet
  2. Återspeglar dig
  3. Uttryck för kärlek

Hundratals kommentarer i Lovefraud’s undersökning gjorde klart för DSM-5 att psykopaten kan visst uttrycka "kärlek" men, det var bara ett tillfälligt fenomen.
På grund av LoveFraud's undersökning så lade man in ett förslag om att omarbeta antisocial personlighetsstörning i DSM-5 genom att ta bort att de inte kan uttrycka kärlek, något man nu, glädjande nog, har gjort.

Avslutningsvis, en av de mest chockerande resultatet av undersökningen var att antalet av de tillfrågade uppgav, att så fort de - flyttade in, gifte sig eller blev gravida - så förändrades psykopatens beteende gentemot dem -  drastiskt!

För dig som tror och hoppas på att psykopaten kommer att ändra sig med tiden och återgå till den person som han/hon var i början av relationen så måste du förstå att allt var bara ett skådespel. Känns kanske ofattbart men är dessvärre sant. En psykopat går inte att "bota" och ju längre du stannar, ju mer skadad kommer du själv att bli. Psykisk misshandel är svårt att ta sig ur, våldet är så överväldigande. Var därför inte rädd för att be om hjälp.

(Dec. 18, 2013)

 

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2014