Hem

 

 

En galen åktur på en känslomässig berg- och dalbana: Livet med en psykopat från idolisering till nedvärdering
* Var uppmärksam på att han kan ersättas hon

Här följer en snabböversättning av; A Crazy Roller Coaster Ride: Life with a Psychopath from Idealization to Devaluation Här
"Livet tillsammans med en psykopat förvandlas snabbt till vad som bäst kan beskrivas som, en galen åktur på en berg och dalbana. Psykopater behåller vanligtvis sitt lugn även under hot och tvång. Hur som helst, att dela ditt liv med en psykopat under en längre tid handlar om att leva med ständigt återkommande drama, extrema upp och nedgångar. Det finns fyra huvudanledningar till detta, tre vilka jag har nämnt i tidigare inlägg och en fjärde vilken jag, mer detalj, kommer att analysera i dag:

1) Eftersom psykopaten inte kan forma djupa känslomässiga band till andra, så blir han/hon lätt uttråkad. Han/hon behöver därför ständigt provocera andra för att på så sätt skapa drama i sitt personliga liv, men även på sin arbetsplats, bara för nöjets skull.

2) Psykopaten strävar efter att få makt och kontroll över andra och brukar därför vanligtvis vara romantiskt och sexuellt involverade med många individer på en och samma gång. Detta i sig själv skapar en sinsemellan svartsjuka, att slåss över honom och drama (mellan de som känner varandra), vilket än en gång, ur psykopatens synvinkel, ses som underhållning samtidigt som han visar sin makt över "offren".

3) Psykopaten kommer att visa sin maktfullkomlighet i syfte att bevara kontroll över sina "offer". Om han blev upprörd på ett rationellt sätt på grund av rimliga saker så skulle han inte kunna visa sin makt och inte heller kunna psykologiskt och känslomässigt få dem runt omkring honom i obalans. Psykopater är alltid tyranner: vare sig det gäller sin egen familj eller en hel nation. Oavsett om de utövar sin makt över få eller många, så är beteendet i stort sett detsamma, liksom deras metoder för att upprätthålla sin kontroll (de bedrar, hjärntvättar, isolerar, misshandlar med små 'uppvisningar' av "vänlighet" och är maktfullkomliga/egenmäktiga, vilket bl.a., visar sig från allt, att vara fysiskt våldsam, få sin parter att tro att hon har gått och blivit fullkomligt galen - (se "Gasljus), känslomässigt misshandla, till att döda).

4) Hur som helst, det finns ett syfte med denna 'berg och dalbana', med sina upp och nedgångar, den extrema idoliseringen och den hätska nedvärderingen - som är mycket svårare för offren att acceptera. Det är nästintill omöjligt för offren att förstå varför någon skulle anstränga sig så otroligt mycket för att förföra dem; som inte kunde berömma dig tillräckligt mycket; som gav dig så många romantiska gåvor; som sa "jag älskar dig baby" mer ofta än han sa "hej"; som verkade ha drunknat i dina ögon för att sedan, se på dig som om att du inte fanns och som om du inte betydde något; hånar ditt utseende (många får ätstörningar pga. detta), nedvärderar dina framgångar och ditt intellekt; kritiserar dig bakom din rygg och med andra närvarande, och mest av allt - hatar dig som om du vore den värsta fiende. Jag anser, att det är denna dramatiska och till synes omotiverade förändring från upphöjd/idioliserad till nedvärderad, som lamslår psykopatens offer, får dem att undra över vad de möjligtvis kan ha gjort för något fel för att ha framkallat denna förändring.

Svaret är vanligtvis: du har inte gjort någonting fel. I somliga fall, så var smicker och presenter bara ett knep för att få det han ville ha av dig, t.ex., pengar, sex eller för att framstå som att vara normal. Andra gånger så kan hans smicker ha varit äkta: vilket betyder, sannerligen ytlig. Det var ett tecken på att jakten för att få dig var spännande och lönande för honom. Du var (om än bara för en tid) hög prioriterad på grund av den omedelbara tillfredsställelse som relationen tillsammans med dig erbjöd honom.

Detta betyder givetvis inte, att han inte bedrog dig med andra, att han inte ljög för dig eller behandlade dig väl. Det beyder bara att han 'besvärade' sig med att bedra och dölja sina hemligheter för dig på ett betydligt bättre sätt eftersom det var det enda sättet för honom att få det som han ville ha från dig. Han skulle aldrig ha lyckats med att få ditt förtroende, din kärlek, ditt engagemang eller dina pengar om han nu inte hade gjort allt i sin makt för att lura och övertyga dig om att han själv, var att lita på, kapabel till att älska och förbinda sig.

Höjdpunkten i din relation (då han idoliserade dig) kan således förklaras med den tid han spenderade för att lura dig, få dig att tro att han var den personen som han försökte framstå att vara, för att på så sätt, få dig att förälska dig i honom. Det låga (nedvärderingen), kan förklaras med hans behov av att kontrollera och dominera dig. Senare, det kännetecknar också den slutliga fasen av relationen - kasta bort fasen - när psykopaten änligen visar sitt 'rätta jag'. Det är den tidpunken, då antingen han har lämnat dig eller du har lämnat honom. Hur som helst, vanligtvis så lämnar psykopaten dig inte för gott, utan kommer tillbaka lite då och då för att "suga näring" och få dig i obalans/skapa kaos i ditt liv.

Men det verkar som om psykopatens nedvärdering av dig är så fylld av bitterhet, hat och i bland våld att det helt enkelt intebara kan förklaras med att han har tröttnat på dig och gått vidare till andra lovande offer. Kärleksfulla par kan växa isär och lämna varandra för andra partners och liv. Par som inte är kärleksfulla kan lämna varandra när dem inte längre är användbara för varandra. Men psykopaten tar denna process ett steg länge, han 'kastar bort' sin f.d. med ett sådant hat och vrede, till den grad, att det förvånar hans offer eftersom det passerar gränsen för det som är normalt.

Det visar sig i de fall där psykopater dödar sina f.d. partners och gör sig av med kroppen som om den vore en säck med sopor. Lyckligtvis så händer det inte så ofta men när det händer så hör vi vanligtvis om det på nyheterna. Hur som helst, även psykopater som inte begår en sådan extrem våldshandling uppvisar ett ofattbart ondsint vrede vad gäller sina f.d. partners, speciellt mot de som lämnade dem av egen viljekraft.

Det är som om psykopaten i sådana fall känner sig dubbelt förrådd: inte nog med att han har blivit avvisad av dig men också för att du inte längre lever upp till det orealistiska ideal som du var i början av relationen, smekmånadsfasen. Han projiserar och skuldbelägger dig för att relationen inte längre är spänningsfylld. Vad är det för fel med dig när han inte längre blir upphetsad av dig så som han blev i början av relationen då han jagade dig? Är det på grund av att du inte är tillräckligt vacker? Är det på grund av att du inte är tillräckligt smart? tillräckligt rik? Eller tillräckligt sexig och sensuell? Vad är det för fel du gör och varför kan du inte längre tillgodose hans behov?

Eftersom psykopaten inte tar ansvar för någonting i sitt liv, så skuldbelägger han inte heller sig själv för sina misslyckanden vad gäller relationen. Det är alltid någon annans fel, eller omständigheterna som får skulden. Precis som ett litet barn som tröttnat på en gammal mekanisk leksak och kastar den på marken när den inte längre fungerar, likaså förstör psykopaten sina gamla relationer (tillsammans med hans egna positiva minnen) efter det att han har tröttnat på var och en av sina partners. För psykopatens del så räcker det inte med att avsluta en döende relation. Han måste också förgöra personen och allt det som hon stod för, i hans ögon. Ju högre han höjde dig till skyarna i början av relationen, då han idoliserade dig, desto hårdare kommer du att falla/bli nedvärderad/smutskastad av honom när relationen närmar sig sitt slut. Hat och förakt kommer då att fylla hans tomma hjärta, vilket temporärt varit fyllt med ytlig beundran och lust."

*Att notera, samma mönster går igen vad gäller "mobbning", psykopaten idoliserar för att sedan smutskasta, till den milda grad att den som fallit "offer, vare sig det handlar om en relation eller om "mobbning", många gånger faller ner i en djup depression där tankar på självmord inte är ovanliga. Det finns ingen gräns för den ondska som dessa individer besitter. Endast de som själv råkat ut för ett sådant våld kan verkligen förstå. Det handlar om individer som är fyllda av ett sådant hat och förakt för andra, att det är nästintill obegripligt. Eftersom psykopaten saknar ett samvete så är individen också livsfarlig för den som fallit offer för hans/hennes vrede, psykopaten kan säga och göra vad som helst! Se bl.a., även Smutskampanjen Här och Den troliga lögnen Här
(Aug. 9, 2011)

 

 

 

 

Upp (till toppen)

 

 

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © 2003-2013