Hem

 

 

 

Kan den som fallit "offer" bli lik psykopaten?

Nedan en snabböversättning av Dr. Leedoms inlägg, Can victims become like the psychopath? Här

"Min dotter är gift med en man som jag anser vara psykopat. Min dotter har inte pratat med mig på flera månader. Hennes personlighet är som förvandlad, hon säger saker till mig som hon aldrig annars skulle ha gjort, hon kritiserar mig och mina vänner. Min dotter och hennes man verkar ha sin egen version av verkligheten, sanning och moral som inte överenstämmer med med den som finns utanför hennes äktenskap eller resten av världen. Min man vill inte bjuda hem dem eller ha något med dem att göra. Jag känner likadant eftersom de säger saker om oss som inte är sanna. Genom denna sajt så har jag fått rådet att försöka ha en relation med henne i alla fall (hon behöver oss om hon någonsin tar sig ur äktenskapet eller ur den dimma hon nu befinner sig i) och att jag inte skall säga något negativt om hennes man. (Den tidigare frågan Här)

Jag behöver verkligen råd om vad jag skall göra. Hon har ringt mina vänner och gång på gång ljugit för dem och sedan ringde hon sin pappa på arbetet och ljög för honom. Hon är som förbytt. Jag hoppades på att hon skulle "vakna" och bli sig själv igen. Hon brukade bry sig om oss. Hon skulle aldrig ha ljugit för oss eller om oss. Är detta vad som händer när någon bor ihop med en psykopat? Kan sådana individer förvandla en person, till den milda grad, att offret ser världen genom deras ögon/synsätt? Hon brukade vara så glad och vi brukade ha roligt tillsammans. Jag förstår inte hur vi skall kunna ha en relation med dem längre. Skall man bara acceptera deras verklighet och säga att man är ledsen för det som de påstår att man gjort även om det inte är sant? Det verkar som en maktkamp och psykopaten vinner. Det verkar som om de ringer upp våra vänner bara för att skapa dramatik och för att på så sätt vinna någon slags "maktkamp". Vårt liv var var lugnt och utan dramatik innan vår dotter mötte psykopaten. Jag är förvånad över hur en person kan påverka så många liv, en sådan ödeläggelse, ondska och lidande.

Det är väldigt svårt att veta hur jag skall förhålla mig till mina vänner, min dotter och man. Kan du vänligen ge mig några råd?

Det finns tre frågor här, vilka jag skall försöka svara på, var för sig.
1. Hon skulle aldrig ha ljugit för och om oss. Är detta vad som händer när man bor ihop med en psykopat? Kan de ändra en person till den grad att personen ser världen genom deras ögon eller perspektiv?
2. Vad gör vi vad gäller psykopatens smutskampanj?
3. Kan vi fortfarande rädda vår dotter?

Fråga # 1 Är detta vad som händer när man bor ihop med en psykopat?

Svaret är definitivt ja. Detta är vad som händer när man har någon typ av samröre med en psykopat, oavsett hur man känner dem, om man bor ihop med dem eller inte. Detta är också anledningen till att jag råder familjemedlemmar att klippa av all kontakt med psykopaten. Vad gäller sociopater/psykopater så handlar allt om makt och kontroll. Deras behov av makt och kontroll är också mycket personligt. De avverkar en person åt gången, ett offer efter ett annat. De gör det systematiskt och med illvilja och förutseende. När de lyckats med att skada någon, fått personen att skada sig själv eller andra, så tar de ett steg tillbaka och, frossar i det och säger, Jag lyckades ännu en gång, jag är allsmäktig. (de använder sig även av svordomar)

Glöm aldrig detta

Sociopater/psykopater njuter av att kontrollera och skada andra. Detta är anledningen till att vi inte förstår dem, och inte kan förutse deras beteende. För att låta detta känslomässigt sjunka in gör följande: Nästa gång du äter en bit choklad tårta, har en orgasm, eller ser ditt favorit lag vinna, fokusera på det välbehag du känner och säg till dig själv, "Detta är vad psykopaten känner när han kontrollerar eller skadar någon annan person." När du gjort denna övning några gånger så har du inte längre några problem med att förstå dem eller förutse deras beteende.

Eftersom sociopater/psykopater saknar de kopplingar i hjärnan och kemikalier som är nödvändiga för att känna kärlek så kan de endast uppleva välbehag i sina relationer till andra genom, makt, kontroll och sex. När en normal person säger, "Jag älskar dig", så menar han att han känner kärlek och omsorg för dig. Det finns en anledning till att vi kallar det för omsorg. När vi älskar någon så tar vi hand om/bryr oss om, den personen. Om vi verkligen älskar någon så tar vi också hand om/bryr oss om, varje medlem i den familjen.

När en sociopat/psykopat säger, "Jag älskar dig" så menar han, "Jag äger dig". När en sociopat/psykopat verkligen "älskar" någon så äger han alla i den personens familj, inklusive och speciellt föräldrar, syskon och eventuella barn. När du äger något så kan du åtnjuta nöje av det som du behagar. Återigen, det är mycket personligt. Det finns inget avlägset eller opersonligt i hur sociopaten/psykopaten relaterar till andra.

Hur blir offret psykopatiskt?

De personer som hamnat i en relation med en psykopat har, till en grad, blivit lurade eller bedragna. De behöver inte medge att de begått ett grundligt misstag vilket sedan fått dem att förlora kontakten med verkligheten. Deras hjärnor har fullt upp med att konstruera den låtsas värld som de önskar befinna sig i. Offret ger sig in i vad som kallas för ett hypnotiskt tillstånd. Hypnotiska tillstånd innebär att man stänger ute verkligheten och bara tar del i vissa delar av den. I detta tillstånd så är offret lätt att manipulera. Vad offret är villig att göra eller inte göra, behöver nödvändigtvis inte återspegla den person som han/hon är. De ondskefulla dåd som offret begår kan vara ett gensvar på selektiva uppfattningsförmågor. Till exemplel, dottern i ovan beskrivning är möjligtvis så förvirrad om vad kärlek är att hon tror på lögnerna.

Ovan beskrivna gäller även familjer. De minst drabbade familjemedlemmarna vill inte erkänna att de har en psykopat i deras familj (för där är oftast mer än en). De vill ha en perfekt familj precis som alla andra. De normaliserar och rättfärdigar därför psykopatens skadliga beteende.

En ful sida av offer psykologi

Eftersom våra drifter är smittsamma, så blir en person som är tillsammans med en kärleksfull person mer kärleksfull. En person som är gift med en maktgalen person blir därför också mer maktgalen. Detta kan hända utan att personen är medveten om det. En del av att vara maktgalen innebär att man både njuter av att ha vunnit och njuter av att ha skadat förloraren. Människor som inte är maktgalna känner vanligtvis empati för förloraren.

Ge dig av från psykopaten innan mer av hans/hennes beteende gnider av sig på dig, än mer än vad det redan har gjort!

Fråga #2 Psykopatens smutskampanj

Vänligen se andra inlägg vad beträffar detta samtalsämne. En kollega till mig berättade en liknande historia för mig så jag kommer att i mer detalj svara på detta senare. Min benägenhet är att be era vänner, att be er dotter och hennes man att inte ringa dem mer. Om de ändå fortsätter att ringa så handlar det om trakassering och då kan de åtalas. Detta sätter stopp för dramatiken. Fokusera på att adressera telefonsamtalen. Dramatiken härstammar från detta problem. (Dottern i klorna på en psykopat.) Försök att vända lögnerna till något lustigt, gör man det, så kan psykopaten inte vinna.

Fråga # 3 Kan vi fortfarande rädda vår dotter?

Det kommer kanske en dag då man måste släppa taget och leva vidare bäst man kan. Bara du själv kan bestämma när den tiden är kommen. Statistiskt sett, desto mer psykopatisk en person är, desto mer benägen är han/hon att misslyckas. Med andra ord, flertalet psykopater begår misstag förr eller senare. En verkligen framgångsrik psykopat är så sällsynt att jag kan inte verifiera ett sådant fall - återigen det beror på hur man definierar framgång. Vad jag menar är: alla deras relationer faller sönder/avslutas förr eller senare, de förlorar sina jobb, de har inga riktiga vänner och de kan inte hantera sina pengar. Deras hälsa blir också lidande eftersom de inte tar hand om sig själv (anm. gäller inte alla). De är involverade i fler olyckor och deras livslängd är 15 år kortare än genomsnittet. Om mannen i ovan berättelse är psykopat, så är chanserna stora att han kommer att vara otrogen samt hamna i konkurs. (anm. den ekonomiska biten gäller inte alla)

Frågan här är om det kommer att ta en sådan lång tid att offret hinner att fullständigt förlora sig själv. Om så händer så föreligger det en stor risk för självmord när relationen faller isär. Så om du bestämmer dig för att dra dig tillbaka vad gäller relationen med din dotter så vore det bra att skriva ned något liknande till henne: Oavsett hur gammal du är så är du fortfarande vår lilla flicka och vi har älskat dig sen den dag du föddes. Ditt val av partner har skadat oss till den grad att vi måste be dig att du inte ringer eller har någon kontakt med oss tills det att relation med din partner är avslutad. Oavsett vad som händer, så kommer vi alltid att välkomna dig tillbaka och kärleksfullt omfamna dig.

Har en sociopat/psykopat haft ett sådant inflytande på dig att du har gjort saker som du ångrar? Se även: Creating healing with the ones you’ve hurt after the sociopath is gone Här

Beträffande: Jag är förvånad över hur en person kan påverka så många liv, en sådan ödeläggelse, ondska och lidande. Jag hade förmånen att tala med en av min f.d. mans andra offer. Då vi jämförde våra 'noteringar' så framgick det att han skadat alla som olyckligtvis haft någonting med honom att göra. Det är just detta som utmärker en person med psykopatiska personlighetsdrag. Eftersom han inte kan älska så kan han bara skada. Han känner inte till något annat sätt! Precis som äpplen alstrar äpplen så frambringar psykopaten skada, för det är det som han/hon gör."

Mer läsning, Mary M. Alward's; I Huvudet på en Våldsverkare Här

Sist men inte minst så finns det nu en bok som lär dig stå pall/klara av psykopaten i rättssalen; Legal Abuse Syndrome av Karin Huffer, M.S., M.F.T. Klicka Här

Psykisk misshandel innebär bl.a., att våldsverkaren sakta men säker avvänjer sin partner från att tänka självständigt. Till sist så slutar partnern att tänka kritiskt och gör som hon/han blir tillsagd/förväntas att göra. Individen blir lik en "zombie". Tag tillbaka din självbestämmanderätt och ge dig av! Tag hjälp av familj, vänner eller t.ex. Klicka Här

(29 april, 2011)

 

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2013.

 

.