Hem

 

 

Hur du kan sätta stopp för känslomässig utpressning

 

Nedan en snabböversättning av, How to beat emotional blackmail Här
* Som vanligt, "han" kan ersättas med "hon" om våldsverkaren är en kvinna.

Har din partner hotat med att ta livet av sig själv om du försöker att lämna honom? Har han talat om för dig att du inte älskar honom tillräckligt mycket? Att han bara inte kan klara sig utan dig? Då kan du vara på den mottagande änden av känslomässig utpressning. Här är min egen guide till att identifiera och hantera en av de mest kraftfulla metoderna, eller ”verktygen” i förövarens verktygslåda.

Om du befinner dig i - eller har lämnat - en misshandelsrelation, så har du upplevt känslomässig utpressning. Vissa utpressningsmetoder går rakt på sak och är uppenbara, andra mer subtila och lömska. Alla faller, i stort sett, in i tre kategorier.

1) Beskylla och förneka

Jag kallar dessa för, "om", "bara" och "endast", uttalanden. Se upp för dessa ord, vilka är utformade för att minimera misshandeln eller avleda ansvaret någon annanstans.

1) Jag slår dig endast när jag är full. Varför hjälper du mig inte att sluta dricka?
2) Det är ditt fel att jag måste skrika åt dig, om du bara slutade att trissa upp mig så hade jag inte behövt att skrika. 3) Din mamma hatar mig. Du skall inte lyssna på henne.
4) Jag kritiserar dig bara för att jag älskar dig.
5) Du var en bättre fru innan barnen kom in i bilden.
6) Om jag inte brydde mig om dig så mycket så hade jag inte brytt mig om vad du gör.
7) Du dricker för mycket - vem som helst i mina skor hade också blivit arg.
8) Det var bara en smäll.
9) Mitt ex misshandlade mig vilket är anledningen till att jag beter mig som jag gör.
10) Saker och ting var mycket bättre innan vi flyttade hit.
11) Det är alltid du som börjar bråka - Jag står bara upp för mig själv.
12) Om du bara inte retade upp mig så mycket så hade jag inte skrikit åt dig.
13) Du älskar inte mig.
14) Du har inte tif för mig längre sedan du började arbeta.

Vad vill han låta förmedla med detta? Jo, att du överreagerar och att det inte är hans fel.

Vad han vill uppnå

Jo, han vill att DU skall förändra dig. Du skall förändra hur du uppfattar vad som är acceptabelt (dvs. vad han än gör så är det bra eller förståeligt, med hänsyn till omständigheterna) Se saker ur hans synvinkel, ha mer förståelse för alla de påfrestningar som han är utsatt för. "Stand by your man" (tack, Tammy Wynette). Framför allt, sluta vara en hysterisk och galen kvinna och att blåsa upp saker ur proportion.

Du skall med andra ord ändra ditt beteende. När allt kommer omkring, så skulle han inte bli så svartsjuk om du inte insisterade på att gå ut utan honom, och han skulle inte bli arg om du kom ihåg att han dricker sitt te med tre sockerbitar i stället för två, den här veckan. Och om du inte ger honom en anledning till att bråka så hade han ju inte haft något att vara upprörd över, eller?

2) Tyck synd om och löften

Dessa försök till känslomässig utpressning brukar komma när förövaren känner sig hotad - till exempel, om han tror att du är på väg att lämna - eller kanske när du redan har lämnat förhållandet. Lägg märke till att det bara handlar om honom och hans behov. Du räknas inte!

1) Du är hela min värld. Jag klarar inte av att leva utan dig.
2) Jag har en hemsk och livshotande sjukdom. Låt mig inte behöva klara av den ensam.
3) Jag har förlorat mitt arbete så lämna mig inte nu.
4) Jag är på väg att bli vräkt.
5) Du är den enda som kan hjälpa mig.
6) Jag är ingenting utan dig. Jag lovar att inte göra det igen.
7) Min mamma är döende, det är svårt att hantera och jag behöver ditt stöd.
8) Jag har ingen familj. Hur skall jag kunna klara mig ensam?

Vad vill han låta förmedla med detta? Jo, att det är ditt jobb att se till att allt blir bra igen. Det är ditt fel att hans liv håller på att rasa samman. Han kommer att vara en bättre man om du nu ser till att vara en bättre partner.

Vad han vill uppnå.

Föga förvånande, alla uttalanden handlar om honom - det är du som måste förändra dig (igen!) För det första bör du slå bort alla tankar på att lämna honom och det, för alltid. Om du redan har flytt relationen, så bör du definitivt komma tillbaka. Och när du gör det så kommer du att rädda honom ut ur det ekonomiska hål som han har grävt åt sig själv, du kommer att laga mat och städa och ta hand om honom, och du kommer att, hela tiden vara tillgänglig för honom känslomässigt och sexuellt. Du bör sätta hans behov före dina egna - det har du alltid gjort, så varför ändra på det nu?

Om du inte gör det, så kommer hans fysiska, känslomässiga, ekonomiska och psykiska välbefinnande att kollapsa. Och det kommer att vara ditt fel, damen!

3) Hotelser

Dessa utpressningsförsök är oftast lättare att upptäcka. De slår direkt mot dina svaga punkter och innehåller ofta löften om att falskeligen förtala dig och förstöra ditt liv om du inte gör som du blir tillsagd att göra. Det farliga med detta är att vissa förövare - när enbart hotelser inte fungerar - så kan de fortsätta med att agera på dessa. Av denna anledning, så skall du ta alla hot på största allvar, och vara proaktiv i syfte att skydda dig själv. Dokumentera alla hot, behåll textmeddelanden och e-post, och till och med röstinspelningar om du kan. Rapportera dem till polisen.

1) Jag kommer att skada barnen om du lämnar mig.
2) Jag är säker på att din chef skulle älska att få höra om hur förtjust du är i BDSM fester.
3) Jag kommer att ta livet av mig om du inte kommer tillbaka.
4) Tänk inte ens på att skaffa en ny pojkvän för jag kommer att döda både dig och honom.
5) Du kommer inte att överleva utan mig - du har inget arbete och jag kommer inte att hjälpa dig ekonomiskt.
6) Våra barn kommer inte att ha någon pappa. De kommer att lägga skulden på dig och kommer att hata dig för all framtid.
7) Gå in på BustyBabes.com sida nästa vecka eftersom jag kommer att lägga ut intima bilder på dig och du kommer att bli huvudattraktionen.
8) Mitt nästa samtal kommer att bli till socialen. De behöver veta vad du är för en mamma.

Vad vill han låta förmedla med detta?  Jo, att han kommer att förstöra ditt liv om du inte stannar kvar hos honom. Och du har bara dig själv att skylla.

Ja, du gissade rätt. Det är du som måste ändra dig. Du måste göra som tillsagd och underkasta dig hans kontroll och om du inte gör det så får du ta konsekvenserna.

Om du ger efter för denna metod, så kommer han att hålla det över huvudet på dig för evigt - så var beredd på att leva livet i skräck när han nu vet exakt, vilka trådar han skall dra i för att få dig att dansa.

Om du inte gör det, är han nu befriad från allt ansvar (igen), för han varnade dig för vad som skulle hända. Det är, trots allt, inte hans fel. Han talade om för dig vilka villkor som gäller. Du dumma kvinna, du lyssnade inte.

Att handskas med känslomässig utpressning

Min förövare använde sig av känslomässig utpressning, om och om igen för att få mig att stanna och för att tvinga mig till att komma tillbaka. Det fungerade ända tills jag insåg det här ...

Emotionell/känslomässig utpressning är en cyklisk metod utformad för att manipulera oss. Det handlar om hans behov av att kontrollera oss. Om vi står emot hans krav, så kommer han att öka trycket. Om det inte fungerar, så kommer det att följas med hot. Om vi ger efter och gör som han vill, så kommer cykeln att börja om igen. För mig, så blev varje cykel progressivt mer extrem ju mer jag lärde mig att stå emot. Till exempel, det som började som en passionerad förklaring till att livet var värdelöst utan mig, ledde till berusade självmords hot, som senare iskallt nykter, ledde till självskadande.

För att bryta denna cykel, så måste vi överväga att besvara följande sex stora frågor.

1. Är jag beredd att tillbringa resten av mitt liv genom att sätta hans behov framför mina egna?
2. Kommer mina barn att känna sig glada och trygga i den här typen av misshandelsförhållande?
3. Vill du leva med ständigt återkommande övergrepp/misshandel?
4. Är jag villig att fortsätta, att tillåta honom smita från ansvaret för sina egna handlingar?
5. Är jag villig att fortsätta att acceptera skulden för hans beteende?
6. Vad kan jag göra nu, för att uppnå trygghet och glädje?

Känslomässig utpressning är vanlig i misshandelsrelationer eftersom förövaren förlitar sig på vår låga självkänsla och självständighet - vilken han sakta men säkert sett till att bryta ned. Så, efter att ha besvarat ovan frågor, kom ihåg att du förtjänar kärlek, lycka och trygghet.

När konfronterad med ovan skadliga metoder, så försök att inte låta rädsla, medlidande eller skuld ligga till grund för de beslut du fattar - om du tillåter det, så kommer övergreppen att fortsätta, vilket följa av allt mer elände, och nya cykler av utpressning.

Istället, vara beredd att stå rakryggad och stark. Han är ansvarig för sina handlingar och välbefinnande. Inte du. Du behöver inte ändra på dig. I själva verket, genom att förändra dig så kommer du bara att göra saker än värre för dig själv - och det, eftersom du har visat honom att känslomässig utpressning fungerar. Dessutom, så kommer övergreppen med största sannolikt att öka i takt med hans allt större behov av att kontrollera dig, mer än någonsin tidigare. Vidta åtgärder i dag för att skydda dig själv, och tryck på knappen till katapultstolen!

* * * * *

Förövaren bryter ner ditt självförtroende och självkänsla för att få dig att känna dig värdelös. För att försvaga dig än mer, så isolerar förövaren dig gradvis från familj och vänner (till och med manipulerar dig till att själv ta avstånd från dessa personer som kan utgöra ett stöd för dig) och allt i syfte, att få dig att också känna dig ensam och hjälplös för att på så sätt kunna utöva än mer makt och kontroll över dig. Allt, från första början, mycket cyniskt uträknat.

Du kan effektivt sätta stopp för övergreppen genom att berätta för andra vad som pågår.
Misshandeln/övergreppen kan bara fortgå så länge du inte säger något.

Du har inget att skämmas över, du är ett brottsoffer och all skam och skuld tillhör förövaren som begår övergreppen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2014