Hem

 

Andra sidor av intresse

How Did You Brainwash Me?
Klicka Här

Gaslighting, Crazy Making and the Reversive Blockade - Techniques of the Psychopath
Klicka Här

 

 

Tankekontroll - Hjärntvätt - Otillbehörig påverkan

Kontrolleraren/psykopaten styr genom att skapa skuldkänslor och rädsla hos "offret".

Nedan tidigare inlägg

"The mind control trick is that the victim thinks the manipulator is a friend, or a teacher, someone who has their best interests at heart."
Vidare läsning Klicka Här


"Tankekontroll tricket"

En sammanfattning och nabböversättning av, Mind Control Trick, för att läsa artikeln i sin helhet Klicka Här

Vad det är

Tankekontroll tricket skiljer sig från hjärntvätt och det genom hur"offret" uppfattar manipuleraren . Vad gäller hjärntvätt så är manipuleraren en uppenbar fiende. Fysiskt våld är oftast också inblandat. Personen kan befinna sig en position där deras liv hänger på att de tillgodoser manipulerarens önskemål.

Vad gäller tankekontroll så ser offret manipuleraren som en vän eller lärare, någon som bara vill dem väl.

Det innebär att den manipulerad personen är en villig deltagare, de tror att blir hjälpta och omhändertagna. De tror också att de fattar sina egna beslut. Detta är än farligare än att hålla en pistol mot någons huvud !!

Vi förklarade HÄR hur en psykopat mycket snabbt binder offret till sig och det genom att bedöma offrets personlighet för att sedan skapa en persona som kommer att vara attraktiv för den personligheten.

Psykopaten ger 4 budskap

  • Jag gillar den du är
  • Jag är precis likadan som dig
  • Dina hemligheter är säkra med mig
  • Jag är den perfekta vännen, partnern, kamraten, älskaren ... för dig!

Låt oss ta en närmare titt på hur och varför dessa budskap lurar offret att tro att på att psykopaten är en vän.

JAG GILLAR VEM DU ÄR

Vi vill alla bli omtyckta. Vi vill synas och vi vill bli accepterade. Vi gillar alla komplimanger. När någon uppmärksammar oss (de flesta människor är självupptagna) så blir vi smickrade.

Att acceptera och förstärka någons personlighet är en kraftfull metod för att få dem att tycka om dig. Och psykopater gör det på ett mycket charmerande och avväpnande, sätt! De är experter på detta tankekontroll trick.

JAG ÄR PRECIS LIKADAN SOM DIG

Baserat på vad psykopaten känner till om dig, från vad du har sagt, men ännu viktigare från sin bedömning av dig så börjar psykopatrn dela med sig information om sitt eget liv. Det verkar som om han öppnar upp sig för dig. Men, oftast så handlar det bara om lögner. Det, eftersom det han delar med sig till dig är saker som är viktiga för dig. Detta i sin tur, förstärker banden er emellan.

DINA HEMLIGHETER ÄR SÄKRA MED MIG

Att de delar med sig "intima detaljer" om sig själv gör att du sänker gardet och börjar berätta om dig själv. När allt kommer omkring, så känner det som du är i sällskap med någon som faktiskt förstår dig, som förstår dig på ett djupare plan än de flesta människor gör. Att du tror på att denna personen är olika andra, gör att du sugs in än mer i detta tankekontroll trick.

Psykopaten uppfyller ett annat av våra grundläggande psykologiska behov, trygghet och säkerhet.

JAG ÄR DEN PERFEKTA VÄNNEN; PARTNERN; VÄNNEN; ÄLSKAREN . . . FÖR DIG

Så du tror på att du har hittat någon som verkligen förstår dig och accepterar dig för den du är, "önskningar och allt". Ju mer information du ger psykopaten, ju mer blir han personen som du anser vara en bra match för dig.

I ditt huvud/sinne skapar psykopaten en kraftfull bild av sig själv, kanske med liknande svagheter, kanske med förmågor som du skulle vilja ha. Förhållandet är annorlunda och speciellt på många sätt och vis.

Psykopaten har gjort sin ”hemläxa” för att komma till denna punkt, och ditt öde är nu kopplat till denna psykopatiska bindning.

ÄR DETTA INTE NORMALT?

Så varför anses dessa vara grundläggande tankekontroll metoder? Är detta inte saker som t.ex., inträffar mellan man och hustru? Naturligtvis gör de det.

Skillnaden ligger i att den psykopatiska relationen inte är verklig. Psykopatens persona (den person som han utgör sig för att vara) är skapad, påhittad. Vad bekommer psykopaten så finns det inget sådant förhållande. Han har helt enkelt skapat allt för att manipulera dig. Han har ljugit för dig och gjort allt som krävs för att övertyga dig om en sak, medan han planerar något helt annat.

Som en psykopat sade "(I ett förhållande ...) Om du inte vet vem som leder, så är du lurad och bedragen.

Det betyder, det fanns inget avsiktligt med valet som du gjorde. Däremot så valde psykopaten dig med avsikt på grund av de fördelar som en relation med dig kan bringa honom. Du har ingen aning om vad som faktiskt händer.

ALLT HANDLAR OM MAKT

Det råder en maktobalans i den här typen av relationer och det är märkbart hos vem makten ligger, nämligen psykopaten. Syftet med tankekontroll tricket är - att vinna och behålla makt och kontroll över andra

(Den maktobalans som råder betyder också att personen som är utsatt för tankekontroll inte har gett sitt samtycke vad gäller sex. Juridiskt sett, handlar om sexuell aggression eller sexuella övergrepp.)

*Eget inlägg: Personen/"offret", har med andra ord blivit psykiskt och fysiskt våldtagen. Anledningen till att den här typen av sexbrott inte anmäls beror delvis på grund av okunskap, skam och skuldkänslor samt rädsla för reprisalier. I USA och Storbritanien så har rättsväsendet börjat agera mot den här typen av våld, se nedan
After the Will Jordan case, New Jersey may make rape by fraud a crime (Nov. 27, 2014) Här
UK broadens definition of domestic abuse to include controlling, coercive and threatening behavior (Nov. 28, 2014) Här

De flesta människor vill gärna tro på att det finns något gott hos alla. Minns hur vi bildade våra första intryck utifrån våra övertygelser och värderingar? De flesta förväntar sig att andra ska vara goda, respektfulla och ärliga i sina relationer, och detta är vad de letar efter hos andra.

En anledningarna till att socialiserade psykopater är så framgångsrika är att vanliga människor inte tror på att en sådan ondska existerar. Ondska är ett vanligt ord vi använder oss av att beskriva psykopater, för det handlar inte bara om att utnyttja andra människor, de är sociala rovdjur på jakt efter offer. Likt reptiler, så saknar de samvete!

De nöjer sig mer än gärna av tankekontroll tricket för att misshandla människor psykiskt, känslomässigt, sexuellt, fysiskt och ekonomiskt, allt utan att känna någon skuld eller ånger, eller att ta någon hänsyn till sina offer!"

Om du känner det som om du befinner dig i ett förhållande som nästintill framstår som att vara perfekt, och det har ägt rum under en mycket kort tid, låt då detta bli en varningssignal om att du måste stanna upp och omvärdera vad som händer. Detta är en möjlighet för dig att sätta stopp för att falla offer för tankekontroll och det, innan du drabbas hårt.

Okej, nu när vi har granskat detta grundläggande tankekontroll trick, låt oss ta en närmare titt på några andra metoder för tankekontroll som används för att kontrollera och manipulera andra eller så kan du läsa om metoder som används vad gäller hjärntvätt ...

 

Hur psykopater använder sig av grundläggande tankekontroll metoder

Snabböversättning av, How Psychopaths Use Basic Mind Control Techniques Klicka Här

Grundläggande metoder för att styra någon annan (tankekontroll) används i stor utsträckning av kulter och sekter i syfte att rekrytera, indoktrinera, och hålla medlemmarna kvar, och majoriteten av ledarna är psykopater. Så, här tar vi en titt på vad Robert Hare, en expert på psykopati, säger om de metoder som psykopater använder sig av för att inleda en relation för att sedan kunna dominera och kontrollera sin partner.

Först och främst, psykopater kan mycket effektivt läsa av andra människor. Antagligen för att de jobbar mycket hårt med detta! Deras främsta drivkraft är att kontrollera och dominera människor och de har arbetat fram en effektiv strategi för att göra just det.

De kan snabbt läsa av människor, bedöma deras styrkor samt deras svagheter. Och ju mer information de har om någon, desto lättare kan psykopaten manipulera personen.

Vem är sårbar?

Så vem faller offer för dessa grundläggande metoder för tankekontroll? Tyvärr, är svaret ... alla! Läs om specifika sårbarheterna Här.

Fortsättning följer inom kort . . .


* * * * * * *


En skapad "verklighet" - Om Tankekontroll och "offrets"
Pseudo-identitet

Att utsätta någon för tankekontroll/otillbehörig påverkan, är givetvis en kriminell handling, men å andra sidan, alla psykopater är kriminella och saknar ett samvete, enpati, tillika moral och etik på grund av sina neurobiologiska skador. Psykopater hör hemma bakom 'bom och lås' där de inte kan skada/döda andra.

Detta inlägg är inte bara av intresse för familjemedlemmar som har en nära och kär som fastnat i greppet på en psykopat att bättre förstå eller för de som själv fallit "offer" och lyckats ta sig ur relationen, att förstå och kunna läka utan även för vem som helst i syfte att bätte kunna skydda sig själv mot en psykopat. Det finns många likheter mellan en person som hamnat i en relation med en psykopat och en som hamnat greppet på en kult/sekt eftersom ledaren för en kult/sekt ofta också är en psykopat. Nedan är en fri översättning med egna tillägg (inom parantes) av följande artikel, More About Cults And Their Effects Här

Vare sig det gäller destruktiva relationer eller kulter/sekter så är "offret" manipulerad och utnyttjad. "Offret" kanske distanserar sig själv eller låter sig övertygas av psykopaten att ta avstånd från familj och vänner. Att isolera "offret" handlar om att få än mer makt och kontroll över "offret". När väl i greppet på en psykopat så förändras "offrets" egna åsikter och värderingar för att identifiera sig själv med partnern eller ledaren. "Offret" lider av psykiska och känslomässiga övergrepp, och det kan även handla om fysiska eller sexuella sådana.

Och väldigt ofta, samtidigt som ”offret” är manipulerad och utnyttjad så tror "offret" också att de aldrig har varit lyckligare än nu, i hela deras liv. Sådan är kraften bakom tankekontroll!

"Offret" anser sig vara utvald (Se "Har du blivit kärleksbombad" Här) och blir därför väldigt defensiv om någon påpekar att det är något fel med deras partner eller ledaren och det eftersom deras identitet och välfärd är kopplad till partnerns eller ledarens välbefinnande. "Offret" är därför mycket snabb med att försvara sin partner/ledare och ofta så, aggressivt.

För det mesta så märker familj och vänner att "offrets" personlighet har förändrats efter det att de hamnat i en relation med en psykopat eller blivit medlem i en kult/sekt. Hos "offret har det skett en förändring vad gäller deras åsikter, attityder, beteenden och värderingar. Familj och vänner säger ofta det att det känns som om de har med en annan person att göra.

Pseudo-identitet

Och på sätt och vis så är detta sant, eftersom "offret" har en ny pseudo-identitet som undertrycker och dominerar deras gamla identitet. Den här pseudo-identiteten är vanligtvis en klon/kopia av partnern/ledaren som med tiden påtvingats "offret" med hjälp av olika metoder som används i fråga om tankekontroll. (Psykopaten t.o.m. uppmuntrar "offret" att efterlikna/härma dem och "offrets" familjemedlemmar märker detta genom att "offret" själv nu börjar "mobba", manipulera, fejkgråta, svära och bete sig barnsligt/känslomässigt omoget beteende, utnyttja andra osv. precis som psykopaten. (För mer info läs tidigare inlägg, "Hjärntvätt" från den 15 april, 2011 och  Kan den som fallit "offer" bli lik psykopaten? (29 april, 2011) nedan på denna sida) Psykopaten ”kletar” ner sitt ”offer” med sina egna gravt störda personlighetsdrag, se även ”Normaliseringsprocessen” t.ex., Här Det handlar givetvis om att dra ner "offret" på samma låga nivå som psykopaten själv befinner sig på)

Ibland träder den verkliga identiteten fram och personen kan verka som innan, men sedan träder pseudo-identiten fram och bekräftar sig själv inför omgivningen.  Det kan hända mycket plötsligt och är mycket oroande för en familjemedlem eller vän som tvingas uppleva detta!

Pseudo-identiten lever i en annan verklighet, en verklighet som är styrd av den gravt personlighetsstörde psykopaten. Det är en mycket förvrängd verklighet som bl.a., är byggd på psykopatens förvrida sanningar och lögner. För en utomstående som inte är insatt i "psykopatens värld" så är det mycket svårt att förstå varför "offret" inte lämnar situationen vilken alltid ämnar att förgöra dem. Det är ALLTID psykopatens "slutmål", att förgöra andra. (Se bl.a. nedan inlägg, ”Tyck synd om mig” Nov. 13, 2012)

"Offret" är valt med ’omsorg’ av psykopaten och för psykopatens del så handlar det alltid att "höja" sig själv på andras bekostnad på ett eller annat sätt. Vem som helst kan falla "offer" men de mest sårbara, är de som hamnat i en personlig kris eller är unga och oerfarna. Därför det är så viktigt att så många som möjligt lär sig om psykopater/psykopati i syfte att skydda sig själv.

Inverkan på samhället

Psykopater är mycket skadliga för samhället på många olika sätt.  Oavsett om de sitter på en maktposition i vilken de bestämmer över andras liv, för de som hamnat i en relation med eller t.ex. blivit "mobbad" av en psykopat så "kostar" det individen på alla sätt och vis. För de som fallit "offer" så tar det en lång tid att återhämta sig och det oavsett om det handlar om samhället i helhet eller för de som drabbats på en personlig nivå.

"Psykopater förnekar människor deras frihet.  De tar också ifrån människor deras tillhörigheter."

Psykopaten som partner eller som kultledare använder sig av olika metoder i fråga om tankekontroll för att på så sätt indoktrinera och förändra andras åsikter, attityder, beteenden och värderingar. De som lyckas ta sig ur en relation med en psykopat kan behöva terapi för att återgå till ett normalt liv.  Hur som helst, information om psykopater och att prata med andra som fallit ”offer kan också vara till stor hjälp för att på så sätt inför sig själv bekräfta att det är inte är deras fel och att det inte är dem som är galna, utan det är psykopaten. Flertalet som blivit "mobbade" eller t.ex., haft en relation med en psykopat måste också lära sig om Post Traumatisk Stress Syndrom Här, dvs., skador som psykopaten tillfogat dem. Notera att det handlar om skador, vilka kan läka.

Psykopater är kända för att förr eller senare driva sina "offer" in i en djup depression där tankar på självmord inte är ovanliga. Om du hamnat i en sådan situation så tag hjälp av familj, vänner eller någon hjälporganisation för att på så sätt kunna återhämta dig. De som fallit "offer" har ett mycket stort behov av att prata av sig och få bekräftat vad de har blivit utsatta för och att det inte är deras fel.  All skam och skuld tillhör psykopaten som i sin tur saknar ett samvete varpå de inte bryr sig om vem de skadar.  För dem handlar det bara att sko sig själv på andras bekostnad, på alla sätt och vis, psykologiskt, känslomässigt, fysiskt, ekonomiskt osv.

Tankekontroll – Vad är tankekontroll?

En individ som är tillsammans med en psykopat kommer att förändras, och inte till det bättre. Det finns stora likheter mellan ett "offer" som hamnat i en relation med en psykopat och någon som hamnat i en kult/sekt och det eftersom kultledaren oftast är en psykopat. Bör nämnas att den som fallit "offer", många gånger inte ser sig själv som ett "offer" utan snarare som någon som vill förbättra sig själv och psykopaten (partnern/ledaren) ses bara som någon som vill "hjälpa" dem göra det. Men, "offret" är grundlurad, manipulation/tankekontroll handlar ALLTID om att utnyttja och förgöra

Följande är snabböversättning av, What Is Mind Control? Här Egna inlägg finns inom parantes.

"Tankekontroll kallas även för manipulation, tanke reform, hjärntvätt, mental kontroll, tvångsövertalning, ondskefull tillika sjuklig användning av gruppdynamik (för de i en relation så är detpsykopatens familj som står för gruppdynamiken) och mycket mer. Det faktum att det finns så många olika namn pekar på en brist på samsyn som i sin tur leder till förvirring och missförstånd.

Låt oss enas om att tankekontroll hamnar under samma ”tak” i fråga om att övertyga och påverka - hur man förändrar människors åsikter och beteenden.

Vissa kommer att hävda att allt handlar om och är manipulering. Men genom att säga detta så försvinner viktiga skillnader. Det är mycket bättre att se på inflytande som ett kontinuum (något som hela tiden pågår), på ena sidan har vi etiska och respektfulla influenser som respekt för individen och hans eller hennes rättigheter. På den motsatta sidan har vi destruktiva influenser som beröva en person deras identitet, självständighet och förmåga att tänka kritiskt eller logiskt.

Vad gäller det senare, den motsatta sidan, så finner vi kulter och sekter. (Men det gäller även en person som hamnat i en relation med en psykopat) Dessa grupper (och psykopaten i en relation) använder sig av villfarelser och olika tankekontrollmetoder för att på så sätt utnyttja medlemmarnas (i en relation, partnerns) svagheter såväl som styrka för att på så sätt tillfredställa kultledarens (partnern/psykopatens) egna behov och önskningar.

En kult bestående av två personer, är en intim relation i vilken en person missbrukar sin makt för att manipulera och utnyttja den andra, t.ex. lärare/student, terapeut och klient, präst/troende, make/maka. Denna kultförbindelse är en version av större grupper, och är kanske än mer destruktiv eftersom all tid och uppmärksamhet är riktad mot bara en person.

Så vad är tankekontroll?

Man gör bäst i att tänka på det som ett system av influenser som avsevärt förtrycker/upplöser/söndrar, den innersta kärnan hos en person, vad gäller deras identitet (deras värderingar, åsikter, preferenser, beslut, beteenden, relationer osv.) för att på så sätt skapa en ny person, en ny pseudo-identitet eller pseudopersonlighet. (Eget inlägg - Minst sagt oetiskt men även ytterst farligt och skadligt för individen som blir utsatt och som många gånger inte själv är medveten om vad som pågår, den förtäckta "vänligheten", "hjälpsamheten" osv. handlar bara om att förgöra).

Philip Zimbardo säger att tankekontroll är en "process i vilken den individuella eller kollektiva valfriheten, självbestämmanderätt över tankar och handlingar är påverkad av någon eller några för att modifiera eller snedvrida en persons uppfattnings- iakttagelseförmåga, vilja, hur de tänker och hur de beter sig och han säger att vem som helst är mottaglig för den här typen av manipulation.

Det är inte någon uråldrig hemlighet som endast några få känner till, det är ord och grupptryck, "förpackade" på ett sådant sätt att ”offret”/anhängarna blir beroende på manipulatören som sedan fattar deras beslut för dem, allt medan han får ”offret” att tro på att han/hon, utan någon påverkan fattat sitt/sina egna beslut. Det vill säga, personen i fråga är inte medveten om det inflytande/den påverkan som manipulatören har över dem eller de förändringar som sker inom dem själv.

(Inom en relation så är det psykopatens familj som står bakom grupptrycket!)

(Eget inlägg - "offret" baserar sina beslut på den information som han/hon får av manipulatören/psykopaten vilket givetvis är vänt till psykopatens fördel.  Vad gäller ett kritiskt tänkande så har psykopaten, på ett tidigt stadium, sett till att "plocka bort" förmågan att tänka självständigt bl.a., genom att inte tillåta ”offret” att ifrågasätta psykopaten - se inlägget nedan om psykologisk manipulation)

Viktiga skillnader

Det finns några mycket viktiga saker som måste klargöras.
Först och främst, tankekontroll är en mycket subtil process. Subtil, det vill säga individen i fråga är inte medveten om omfattningen och inflytandet som manipulatören har över dem. Det handlar om att få"offret" att över en längre tid göra små förändringar, ofta så tror "offret" att han/hon fattar sina egna beslut, men faktum är att alla deras beslut fattas för dem.

Och det är en process, inte något som sker helt plötsligt.  Det tar tid, hur lång tid beror på en rad faktorer så som vilka metoder som används, hur lång tid personen är utsatt för dessa metoder och andra sociala och personliga faktorer.

Det finns en kraft bakom våldet. Det behöver inte handla om fysiskt våld utan i stället om psykologiskt samt socialt våld och påtryckningar.

Tankekontroll kontra Hjärntvätt

Steve Hassan gör en intressant distinktion/skillnad mellan mental tankekontroll och hjärntvätt. Vad det beträffar hjärntvätt så säger han att offret är medveten om vem förövaren är. Till exempel, krigsfångar vet att personen som hjärntvättar/torterar dem är en fiende och förstår oftast också att deras överlevnad hänger på att förändra deras åsikter. De tvingas, oftast genom fysiskt våld, att göra saker som de normalt inte hade gjort. Hur som helst, när de kommer därifrån så försvinner oftast de påtvingade åsiktsförändringarna.

Tankekontroll är mer subtil och sofistikerad eftersom personen som manipulerar, av "offret", upplevs som en vän eller lärare, varpå offret inte försöker försvara sig. I själva verket så kan han/hon vara en villig deltagare och eftersom ”offret” tror att manipulatören bara vill dem väl, så ger de frivilligt ut privat information som sedan vänds emot dem så att manipulatören på så sätt sedan skall kunna fortsätta att styra dem, utöva tankekontroll.

Detta gör tankekontroll än mer farligt, om inte mer så, jämfört med fysiskt tvång. Med andra ord, det kan vara än mer effektivt än tortyr, fysisk misshandel, droger osv.

Det är värt att upprepa. Vad gäller tankekontroll så finns det kanske inte något fysiskt tvång eller våld, men det kan faktiskt vara mycket mer effektivt när det gäller att kontrollera/styra en annan människa.

Man kan med tvång ändra en persons beteende, men bestämd övertalning (tankekontroll) kommer att ändra offrets attityder och beteende. Och "offret deltar glatt och aktivt i att åstadkomma dessa förändringar, eftersom de tror att detta ligger i deras bästa intresse och är bra för dem!

Så senare, att acceptera att någon de litade på och tyckte om har lurat och manipulerat dem är vara mycket svårt och en av orsakerna till varför människor inte i tid upptäcker och inser att de är/var utsatta för tankekontroll.  Även när en person har gett sig av och manipulatören inte längre har något inflytande över offret så kvarstår de förändringar som personen gjort vad gäller attityder, åsikter och beteenden eftersom de tror att det var dem själv som bestämde att de behövde ändra sig. (Beslut som vi tror att vi fattat själv är starkare och varar längre än beslut som vi vet att vi var tvingade till att fatta)och detta beror delvis på att personen inte vill erkänna att de blivit manipulerade och lurade utan deras vetskap, att de blivit bedragna av någon som de ansåg vara deras vän.

En pistol mot huvudet

Manipulerare försvarar sig genom att säga att det inte fanns någon som höll en pistol mot offrets huvud och detta uttalande är kraftfullt på två sätt. För en utomstående som inte känner till tankekontroll så är detta påstående svårt att argumentera mot. 

Personen som blivit manipulerad och lurad vet också att detta är sant, ingen har hållit en pistol mot huvudet på dem, så detta förstärker uppfattningen om att de har fattat sina egna beslut. Och beslut som vi fattat på egen hand är starkare och effekterna varar längre, så detta uttalande driver den manipulerade människan/”offret” djupare in i den verklighet som är skapad av tankekontroll. Se även Att lägga skulden på "offret" Här

Vem använder sig av tankekontroll?

Vem skulle använda dessa tekniker/metoder, som förstör andras liv för sina egna själviska ändamål? Eller manipulera andra, bara för att de kan eller för att de vill ha kontroll över andra?  Svaret är psykopater, eller sociopater. Förmodligen, den största delen av extrema manipulatörer vilka använder sig av tankekontroll passar in på beskrivningen av en psykopat. Och orsaken till att de gör detta är att de saknar ett samvete.

Mottaglighet

Vem som helst är mottaglig.  Även du!
Det är en myt att endast svaga och sårbara är mottagliga, eller att det är något fel med dem. Faktum är att de som säger att "detta kan inte hända mig", gör dem än mer sårbara för att falla offer för tankekontroll och de tekniker som används för att manipulera, lura och bedra och det eftersom de inte är uppmärksamma på de tekniker/metoder som manipuleraren använder sig av!

Det bästa sättet att skydda dig själv från att bli indragen i en kult (eller i en relation med en psykopat) och på så sätt falla offer för tankekontroll är att förstå hur det hela fungerar och de metoder som används av manipulatören för att fånga in och sedan behålla sina medlemmar eller sin partner, vad gäller en relation.

Experter på kulter (Samma mönster upprepar sig också i en intim relation!!!)

Steven Hassan, en ex-medlem i en destruktiv kult har sina egna fyra system vilka han beskriver ingående i sin bok, Combatting Cult Mind Control. Han förklarar hur farliga sekter använder tankekontroll för att frånta en persons sin identitet, vilket görs genom att kontrollera deras beteenden, känslor, tankar och hur medlemmar sedan gemensamt utökar sitt inflytande genom att begränsa tillgång till information. (Detta gäller även i en relation med en psykopat,  se nedan inlägg, "Hjärntvätt" från den 15 april, 2011)

Magaret Singer beskrev sin bok, Cults In Our Midst, (Skulle likväl ha kunnat kallas för ”psykopater mitt ibland oss”) följande sex metoder som används för att utöva tankekontroll.
1) Personen ("Offret") är omedveten om att ett system har iscensatts för att kontrollera dem
2) "offrets" tid och miljö är styrd
3) Psykopaten ingjuter rädsla och beroende hos ”offret”.
4) Tidigare beteenden och attityder undertrycks
5) Vilka ersätts med ett nytt beteende och nya attityder
6) Som införs genom en ”förebild” som faktiskt har en sluten logik.

Faktorer som påverkar effektivitet
De destruktiva effekterna av tankekontroll står i proportion till:
1) De metoder som används
2) Mängden av olika metoder som används
3) Om hypnos och/eller hypnotisk tankekontroll används
4) Hur nära relationen är mellan "offret" och ledaren (i en partner relation är den mycket nära)
5) Förekomst av sexuella övergrepp
6) Relationen mellan "offret" och dennes familj.

Så vad har detta att göra med "offrets" beslutsfattandet?

Kultmedlemmar (liksom offret i en nära relation med en psykopat) tror på att de fattar sina egna beslut och fortsätter att göra så - även då "offrets" åsikter och logik, för utomstående, förefaller mycket märkligt och nästan overklig!  Men "offrets" egen önskan och egen vilja har blivit starkt begränsad.
*Kom ihåg att tankekontroll är en process som steg för steg (oftast obemärkt av offret) har ägt rum över en längre tid. Deras verklighet har ändrats och inom denna nya skapade verklighet så inbillar de sig att de fattar sina egna beslut även om dessa beslut ofta är utformade för att hålla dem instängda i gruppen. (eller i relationen med psykopaten och dennes familj)

Även när ”offret” presenteras med motsägelser, och orimligheter, saker som inte överensstämmer med vad de säger och gör, så kommer de ofta att argumentera för att på så sätt bibehålla sin övertygelse och det eftersom de tror på att de av sin egen vilja har valt och fattat sina beslut. Och mycket riktigt, i deras nya skapade verklighet, så finns det oftast inga motsägelser eller saker som inte stämmer överens, inte för dem! (Kom ihåg att deras förmåga till att kritiskt tänkande har varit undertryckt).

Ett växande problem

Som världen ser ut i dag så vänder sig allt fler till fundamentalistiska idéer i ett försök att finna ordning eller säkerhet i dagens kaos. Det innebär att de är mer mottagliga för att rekryteras av kulter eftersom kulter erbjuder enkla lösningar på livets svåra problem, och sekter frodas i svåra tider. Och inom alla områden, religiösa, politiska, ekonomiska, hälsa t.ex. yoga sekter Här, konditions- styrketräning och personlig utveckling osv. (Träning av olika slag, där ord så som "guru" ingår, bör man vara mycket uppmärksam på)

Vad gäller tankekontroll så följer här några videor med förklaringar Klicka Här och några av de metoder som används samt fiktiva böcker som visar effekterna av tankekontroll, Klicka Här.

Avslutningsvis, följande är uppenbarligen skrivit av någon som själv råkat mycket illa ut.

"För att finna svaret på vad som händer eller hänt måste man förstå hur destruktiv manipulation fungerar, med osanningar blir man förd till en ny värld som inte har med verkligheten att göra.
 
Inser man inte i tid vad som händer kan man hamna i ett tillstånd av hjärntvätt, man förtränger sitt tidigare liv och hamnar i ett slavlikt tillstånd där någon annan styr vad man ska tycka tänka och tro.
 
Men det kan bli värre, i förlängningen och hjärntvättad kan man hamna i ett tillstånd där man fanatiskt vill tro, är det en sk.vardagspsykopat som styr har nu denna full makt över ett offer.
 
Det kan bli ännu ännu värre, offret som förträngt sig själv och sitt tidigare liv tror enbart på psykopatens lögner, offret är nu på psykopatens sida och försvarar denna och sig själv mot alla yttre hot, en osynlig mur sätts upp för att utestänga och hindra utomstående att bry sig
."
MANIPULATION PÅ GOTT OCH ONT - Klicka Här

"Den grundläggande idén är att få "offret" att återigen tänka kritiskt. Detta är grundläggande för att göra ogjort tankekontroll eftersom själva grunden vad gäller tankekontroll handlar om att hos "offret" utradera förmågan till att resonera och tänka kritiskt." Klicka Här

”Psykisk misshandel är när någon tränger sig in i ditt huvud, talar om vem du är och vad du vill – och att du INTE är OK!”
Mer info. på svenska Klicka Här

Även av intresse;

""Den här typen av kontroll sker inte över en natt, den är ytterst subtil, dvs. knappt märkbar och sker under en längre tid. Manipulatören kommer att investera flera månader eller t.o.m. år i att "utbilda", dvs., träna dig, att acceptera och utföra deras vilja." Klicka Här

Likt sektledaren som talar om för sina medlemmar hur de skall klä sig, vad de skall tycka, tänka, göra och säga, likaså gör psykopaten i en relation . . . .
"De talar om för dig hur du skall klä dig och vad du ska göra eller säga för att behaga dem. De talar om för dig hur du skall sminka dig eller att inte använda någon make-up alls. Somliga psykopater instruerar sina kvinnor att klä sig mycket blygsamt, att klä sig i kläder som praktiskt taget täcker dem från topp till tå, så att de inte skall fresta andra män. Andra däremot föredrar att deras kvinnor klär sig provokativt även offentligt, för att på så sätt förnedra dem och tillgodose deras böjelse för moraliska/etiska övertramp."
Fifty Shades of Sadism: Psychopaths as Lovers Klicka Här

18 - Den drabbade gör mycket för att var fin, men ändå duger det inte, det krävs alltid mera.
19 - Gärningen är fullbordad, hjärntvätten kan nu vara verklighet, en annan styr hjärnan, offret är roboten och Tyrannen sköter fjärrkontrollen.
26. En äkta psykopat är obotlig, den som offrar sig och tror på dennes ord blir ännu mera åtgången.
Den dolda Psykopatens mönster (2006) På svenska Klicka Här

Något som en förälder vars barn/vuxna barn hamnat i greppet på en psykopat kommer att få erfara;

Psykopaten, "Tar avstånd från personer som vet kan se vad han/hon håller på med. Och försöker påverka sitt offer bryta kontakten." Klicka Här

"Four critical signs of the brainwashed mind . . .

Emotional Connection . . .
The follower has found the leader inspiring for some reason. Perhaps the follower loves the leader at some level. This love blinds the follower to the leader’s flaws once they manifest.

Dependency . . .
The follower, because of her or his adoration for the leader, builds her/his life around the leader. Given the follower’s emotional, and at times financial, investment, it is actually psychologically easier for the follower to deny the accuracy of clear evidence that reveals the leader’s flaws than it is to accept reality.

Suspension of Critical Thinking . . .
This dependency ultimately leads to a near total suspension of the follower’s ability to analyze objectively and critically the leader’s pronouncements. Anything the leader says—even if it is contradicted by verifiable data—must be true. And instructions must be obeyed. To do otherwise would betray the leader—with whom the follower has now completely identified.

Dismissal of Dissenters . . .
Just as everything said by the cult leader is accepted as “gospel,” those who do raise questions or objections are dismissed peremptorily. Because these concerns often have merit, the typical approach is to avoid dealing with such concerns on their merits, and instead to attack the character or motives of the person presenting concerns. The dissenter is labeled disrespectful, a “troublemaker,” a liar, someone out for her/his own power, or someone in the pay of some outside interest."

Ovan citat, Four critical signs of the brainwashed mind Klicka Här

Vad gäller allmänheten,

War On Terror Is Elite Mind Control "Controlled Chaos" Klicka Här
How to Resist Mind Control Klicka Här
Exempel på tankekontroll är att det pågår en "global uppvärmning" (en skapad verklighet) när fakta säger motsatsen, att "vaccin", "skyddar" när fakta talar för motsatsen osv., läs bl.a., Recognizing and Avoiding Mind Control Klicka Här
"It is amazing how easily politicians and big business manipulate people to do what they want ( and, more often than not, fraudulently.)" Klicka Här

"Om du inte blir känslomässigt bedövad eller tar din tillflykt genom att förneka, så kommer du att inse att allt som räknas, saknas från förhållandet som verkade ha allt." Klicka Här

(Dec. 5, 2012)


"Hjärntvätt"- Otillbehörig påverkan

Låt inte någon ta ifrån dig rätten till dina egna tankar och rätten till att styra över ditt eget liv!

Psykopater måste ha fullkomlig makt och kontroll över andra, inte minst sin partner. För att få sin partner att lyda så sätter psykopaten, sakta men säkert igång med att "hjärntvätta" henne/honom. Nedan är ett sammandrag och snabböversättning av Dr. Liane Leedom's inlägg, Coercive persuasion, mind control and brain washing, från 2007. Klicka Här (Finns även mer info.)

Under de senaste sex månaderna så har vi fått en hel mängd med brev från desperata familjemedlemmar som frågat, "Hur kan jag få min_________ bort från den psykopatiske bedragaren?" Vad familjemedlemmarna frågar efter är råd om hur de kan få bukt med den hjärntvätt som deras älskade är utsatt för.

När jag besvarar den här typen av frågor så vill jag också gärna kunna ge vetenskapliga bevis för att det jag säger är sant. Olyckligtvis, när man i vetenskaplig litteratur söker efter termer så som tvångsövertygelse tvångsövertalning, hjärntvätt och tankekontroll, så finns det inte mycket information att tillgå. Den här veckan kommer jag därför att förklara min uppfattning om hur en person kan ta kontroll över en annan person. Nästa vecka kommer jag att diskutera hur man tar sig ut ur den sinnes kontroll som psykopaten utövar.

Vetenskapliga studier är bästa sättet att få information i fråga om psykologi. När dessa saknas, så får man vända sig till experter inom området och kritiskt utvärdera alla påståenden. En expert inom området är Steven Alan Hassan, en licensierad rådgivare och f.d., medlem i, The Unification Church, och som numera även driver, Freedom of Mind Center Här Enligt Hassan så äger destruktiv sinnes kontroll rum när individen/"offret" inte längre får bestämma över sig själv. Det finns fyra olika metoder som man använder sig av för att åstadkomma detta för att på så sätt systematiskt manipulera individens identitet. Sammanfattningsvis kallas det för BITE, beteende, information, tankar och känslor.

Beteendekontroll börjar med att en person kontrollerar en annans fysiska verklighet. Med andra ord, kläderna vi tar på oss, maten vi äter, hur mycket sömn vi får, hur vi spenderar vår tid och våra pengar. Detta skapar beroende. Individen som kontrolleras slutar således, att efter ett tag, att tänka och agera självständigt och gör i stället det om han/hon förväntas göra.

Som Donna nämnde i sitt senste inlägg, Sociopaths at first don’t act like jerks Här så visar psykopaten inte sitt rätta jag i början av relationen. Psykopaten undanhåller medvetet information och förvrider viktiga fakta för personen som han/hon vill kontrollera, dvs. "offret" i syfte att kunna bedra henne/honom. Detta i sin tur leder till att psykopaten kan få in "foten innanför dörren" och in i "offrets" liv. Kontrolleraren/psykopaten ser därefter till att isolera personen från information som möjligtvis kan skada relationen.

Tankekontroll utövas genom att få "offret" att acceptera en, "oss mot dem", mentalitet. Varje försök till kritik eller ifrågasättande bestraffas av kontrolleraren/psykopaten. Kontrolleraren/psykopaten undanhåller "ömhet" eller framkallar skräck hos "offret". När "offret" står inför att bli bestraffad så använder han/hon sig av försvars- mekanismer så som, att förneka, rationalisera, rättfärdiga/försvara eller ett önsketänkande för att på så sätt överleva.

Sist men inte minst så handlar hjärntvätt också om att manipulera "offrets" känslor. Kontrolleraren använder sig av metoder för att begränsa "offrets" känsloupplevelser för att på så sätt få/behålla "offret i obalans. Antingen är det extremt känsloladdat eller så är det inte alls det. Alltså två extrema tillstånd och inget mittemellan.

Kontrolleraren/psykopaten styr genom att skapa skuldkänslor och rädsla hos "offret". (Notera att detta bara gäller personer som inte är psykopater. vilka saknar skuldkänslor) Kontrolleraren framkallar skuld för allt möjligt. Hassan identifierar flera sorters skuld: skuld över sin egen identitet; skuld över sin familj; skuld över vad personen har gjort tidigare; skuld för sina tankar, känslor och beteende. Kontrolleraren styr också genom att inge rädsla hos "offret". Offret skall vara rädd för att tänka självständigt, rädd för världen utanför, rädd för fienden, rädd för att bli lämnad eller bli avvisad. Den som är kontrollerad, dvs., "offret", blir till sist också rädd för att inte bli "godkänd" av kontrolleraren. Det hela går ut på, enligt Hassan, att "offret" skall inte kunna se ett underbart liv framför sig utan kontrolleraren.

Min nästa expert inom området är olyckligtvis, den numera avlidna, Dr. Margaret Singer, som skrev en rad mycket informativa artiklar på factnet.org som jag också rekommenderar. Den första artikeln, Coercive Mind Control Tactics, Här går i detalj in på de metoder som används för hjärntvätt. (Genom att förstå dessa så kan man, förhoppningsvos, också bättre undvika att bli "hjärntvättad")

Kontrolleraren/psykopaten gör allt för att långsamt förstöra "offrets" självkänsla, förmåga till kritiskt tänkande, förmåga att klara av saker själv, att kreativt få uttrycka sig själv, att inte ifrågasätta/tvivla på saker som kontrolleraren säger/gör (dvs. blint lyda) att inte få erbjuda lösningar mm. Vad gäller psykopaten så måste han/hon ha fullkomlig makt och kontroll över sitt "offer".

Var uppmärksam på att din älskade som befinner sig i greppet på en psykopat blir utsatt för en eller flera av följande tvångsmetoder; Klicka Här och Här
1. Selektiv belöning/bestraffning
2. Konrolleraren får offret att svärta ner sig själv och bortse från sitt eget kritiskt tänkande
3. Alternativ behandling av, hårdhet/hot och mildhet/kärlek
4. Kontrollerad framkallning av skuldkänslor
5. Aktivt främjande av beroende
6. Utsugning av kraft och energi
7. Fysiskt begränsa offrets frihet/tvång/bestraffning

Så hur bryter man sig fri? Ett sätt, enligt Claudia Moscovici som själv fallit "offer", är att "utveckla likgiltighet", se nedan inlägg, "Hur du tar dig ur en relation om din partner är en psykopat" (30 mars 2011). Se även råd i nedan inlägg och fler sådana kommer inom kort.

För den som försöker ta sig ur en 'romantisk' relation med en psykopat: Tyck aldrig synd om och få inga skuldkänslor över att du tänker lämna din psykopatiske partner. Kom ihåg att psykopater har inga verkliga känslor så därför kan du inte såra honom/henne. Vad beträffar psykopaten så handlar det bara om makt och kontroll. Ge dig därför av, utan att känna någon skuld över detta. En 'romantisk' relation med en psykopat är absolut inget att värna om.

(15 april, 2011)

Psykopati angår oss alla, eftersom psykopater förstör, skadar och dödar var än de befinner sig. De kostar oss på alla sätt och vis.


Lite inspiration skadar aldrig, An Inspirational Video 1 - The Law Of Attraction Klicka Här
(April 4, 2011)

Mer om "hjärntvätt"

Psykisk misshandel är förödande för den som blivit måltavla för den här typen av våld. Till att börja med, psykopater är inte smarta, de är manipulativa! Samtliga psykopater anser sig vara överlägsna alla andra och därmed berättigade till att bl.a., behandla andra som de behagar. Detta i sin tur beror på medfödda/ nedärvda hjärnskador, man kan säga att de är "felkopplade" och på grund av att "sladdar och kopplingar" saknas så går bl.a., deras beteende inte att "åtgärda". Det vill säga, om du befinner dig i en relation med en psykopat så kommer saker och ting inte att bli bättre, oavsett vad du än gör. Vad det kommer att bli, är värre, mycket värre, vilket är anledningen till att denna störning måste belysas. För mer ingående information se Forskning Här

Psykopaten måste ha full makt och kontroll över sitt "offer" (termen "offer" skall inte tydas nedlåtande) för att inför sig själv bekräfta att han/hon är "bäst". Om du blivit "måltavla" för den här typen av misshandel, så förväntar sig psykopaten sig att du skall tro på lögnerna, du skall lyda osv. och om inte, så skall du straffas. Allt handlar om makt och kontroll. För att få sin vilja igenom så manipulerar psykopaten sitt "offer" på alla tänkbara sätt och vis, till en början på ett mycket subtilt/knappt märkbart sätt för att på så sätt "locka in sitt offrer" i "fällan". Först när det är försent så upptäcker "offret" vad som pågår och då kan det vara mycket svårt, men inte omöjligt, att ta sig ur. Den som drabbats på sin arbetsplats tvingas vanligtvis lämna den för att minimera skadorna, den som i en relation upptäcker vad som pågår tar t.ex.,hjäp av en, familjemedlem, vän eller frivillig organistaion. Samtliga blir hur som helst, för det mesta, förföljda i årtal Här samt 'smutskastade' Här

Individer som är mest utsatta är givetvis de i en relation med och/eller barn till, en psykopat. Så hur kommer det sig att någon t.ex., fortsätter att stanna i sådan minst sagt sjuk situation? Jo, anledningen är att våldsverkaren, likt en 'kultledare', använder sig av en rad olika 'metoder' för att "hjärntvätta" sitt "offer", till den grad, att den som fallit "offer" börjar tro att han/hon håller på att bli *tokig'. Psykopaten, som vill bli sedd som en "gud" (och behandlad likaså) gör bl.a., allt i sin makt för att isolera sitt "offer" från familj och vänner, dvs. personer som kan stödja och hjälpa honom/henne i syfte att få "offret" att känna sig utlämnad och hjälplös.Våldsverkaren "leker" också med "offrets" minne i syfte att förvirra och få honom/henne att tvivla på sin mentala hälsa, känslomässig utpressning är en annan metod så som verbala påhopp för att trycka "offrets" självkänsla i botten. Nedan artikel tar upp en rad olika metoder som psykopater använder sig av för att "hjärntvätta" sitt/sina "offer",
Abusive Brainwashing Techniques
Här
För hjälp;
Psychopath and Narcissist Survivors Support Group
Här
Narcissism 101 Här
Stöd och hjälp (Svenska) se; Här samt vänster kolumn, länkarna nedanför böckerna.
Se även Aftermath: Surviving Psychopathy Foundation Här

Om du är utsatt - Be om hjälp! Du förtjänar ett bättre liv!
(13 mars, 2011)

Se även, Vårdnadstvister/Föräldraalienering PAS Här

 

Vidare läsning

BITE modellen - Hur psykopaten tar makt och kontroll över dig och ditt liv
Att låta en psykopat ta makt och kontroll över dig och ditt liv är som att överlämna dig själv till en elak 5-åring.
Vidare läsning; Klicka Här

"Vad Hemska Relationer och Sekter har gemensamt"
Vidare läsning
Klicka Här

 


"Hjärntvättad" och lever i en sjuk och skapad verklighet?

Den s.k., "drottningen" försökte nyligen rentvå sitt namn, Kungahuset släpper egen granskning om kopplingar till nazismen (Dec. 2012) Här Hon kan givetvis inte stå till svars för vad hennes far gjorde men bör däremot ställas till svars för sitt eget vidriga agerande 2009 (tillsammans med en rad fler "individer") då man försökte lura så många som möjligt, inklusive barn, att "vaccinera" sig med ett "vaccin" som man visste var farligt (det var bara att titta på bipacksseldeln) mot den s.k., "svininfluensan" . I stället för att försöka stoppa detta vidriga övergrepp på medborgarna så festade hon med andra "kungligheter"/samhällsparasiter och höll, "ett gripande tal om barn hon mött som farit illa" Klicka Här Minst sagt, motsägelsefullt och avskyvärt. (Bör dock nämnas i detta sammanhang, att Individer med en nära släkting med Alzheimers Här och Här kan bära på en hög risk variant av ApoE4 vilket kan leda till demens/Alzheimers, se bl.a., Här. Kan detta vara en anledning till hennes vidriga agerande? Eller handlar det om att hon i + 30 år levt tillsammans med en individ, den s.k., "kungen" som tycks sakna allt vad moral och ett samvete heter? Eller njuter hon av att skada andra Här ? Döm själv)

Det faktum att "drottning" blev offentligt förödmjukad av sin man talar om att "kungen" uppenbarligen saknar ett samvete och empati. Barnen med sina neuropsykiatriska funktionsnedsättningar talar också om att något inte stämmer.

Hur mycket längre skall medborgarna bidra till denna lilla fantasivärld som de "kungliga" lever i? Hur mycket längre skall befolkningen lyda individer ("politiker" m.fl.) som uppenbarligen är gravt mentalt störda?

 

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2013.