Hem

Bra sammanfattning av Dr. Hare's PCL checklista - se vänster kolumn, Klicka Här

Dr. Cleckley's bok, The Mask of Sanity, kan du läsa helt gratis Här (pdf.). En kort sammanfattning på svenska, se längre ner på sidan

I fråga om DSM-V (Diagnostisk och statistisk handbok om psykiska störningar som används i USA) och Psykopati, se bl.a. Dr. Robert Hares inlägg på sin sida, Aftermath: Surviving Psychopathy som ämnar hjälpa dem som hamnat i en relation med en psykopat att förstå, läka och kunna gå vidare. Klicka Här


Att notera:

Nedan stycke "Psykopaten" är översatt av mig med tillstånd av; Femfree (Financial & emotional freedom) - October, 2004. Orginalsidan fanns på MSN Groups och när den lades ner så flyttades materialet till följande sidor, Här och Här vilka nu har försvunnit, hmmm... Vad det beror på kan vara svårt att säga. Fann efter ett tag Orginalet, på Engelska, Characteristics of a Psychopath (2001) vilket fortfarande finns kvar, se bl.a., Här (eftersom sidan tycks "försvinna" lite då och då, så kommer jag troligtvis att lägga ut skärmdumpen i syfte att slippa 'kolla' upp sidan allt som oftast). Stycket, "The Psychopath", finns även Här (Har tagit skärmdumpar om ifall de också skulle "försvinna")

Översättningen som jag gjorde 2004 har hur som helst plagierats av följande sida, communicera.se Här - deras sida "psykopati", Här på vilken de sätter sig själv som "källa" för detta av mig översatta stycke. (Har även tagit en skärmdump av deras sida) Detta får dem givetvis att framstå som orginalförfattarna, vilket de inte är, att sedan bara lyfta min översättning av stycket utan att be om lov säger också ett och annat. Man bör också vara uppmärksam på att sidan communicera även driver en sida vid namn terapisnack.com Här Eftersom jag bl.a., har tidigare kopior på min egen sida samt epost från individen som kallar sig femfree, 2004, så kan jag även styrka att översättningen till svenska är min. Uppenbarligen försöker sidan communicera.se få mig att framstå som om det är jag som jag som lyft materialet från deras sida. Den här typen av våld kallas för "mobbning" och är ett sätt, av många, att gå till angrepp för att försöka förstöra någon annans namn och rykte i syfte att främja sig själv. (se "Smutskampanjen" Här) Kommer också att lägga ut 'skärmdumparna' om så nödvändigt.

Att notera: Någon gång efter 2004 så blev en individ vid namn Sam Vaknin, "rådgivare" på ovan MSN Groups sida som bl.a. drevs av en individ som kallade sig för femfree. Sam Vaknin, numera diagnostiserad psykopat (det finns t.o.m. en dokumentär om honom, I Psychopath - Här) bör man således se upp med. Varnade om den individen, innan han blev diagnostiserad eftersom det var allt för mycket som inte stämde, se delsidan Narcissisten Här Förutom att ge "råd" så har individen också skrivit en bok och en stor mängd artiklar som återfinns överallt på nätet. Det finns fortfarande också ett forum på nätet, se bl.a., Här vilket man givetvis inte bör ta några "råd" ifrån.

Varför individen som kallar sig för femfree släppte in Sam Vaknin som "rådgivare" kan man givetvis fundera över. Drar ingen egen slutsats men Här och Här finns andra som gett kommentarer i fråga om henne. Oavsett, så låter jag min översättning ligga kvar eftersom den ger en låttförstålig beskrivning av psykopaten. Förmodligen är den skriven av någon som fallit "offer". För dig som fallit "offer" så gör du bäst i att själv ta reda på fakta om störningen, delsidan Forskning kan bli en början i att förstå varför de beter sig som de gör, Klicka Här Man bör också vara mycket förslktig med vem man rådfrågar eftersom det även finns psykologer och psykiatriker som själv är psykopater.

Avslutningsvis, man har genom forskning kommit fram till att individer som fuskar och plagierar är psykopater, inte så underligt eftersom dessa individer saknar ett samvete och därför bl.a. tar sig fram genom att stjäla/utnyttja andras kunskaper/information i syfte att "höja/främja" sig själv. Se nedan studie och artikel;
Identifying and Profiling Scholastic Cheaters: Their Personality, Cognitive Ability, and Motivation. By; Kevin M. Williams, PhD, Craig Nathanson, PhD, and Delroy L. Paulhus, PhD. Journal of Experimental Psychology: Applied, Vol 16(3), Sep 2010, 293-307. Här
Personality Predicts Cheating More Than Academic Struggles, Study Shows (Sept. 8, 2010) Här

Ett gott råd till alla och inte bara de som redan fallit "offer", är att se till, att alltid ha kopior på saker och ting, för även en dagbok över inträffade "händelser" och bevara allt på ett säkert ställe. Ovan är ett praktexempel på en typ av "mobbning", försök till att höja sig själv på någon annans bekostnad. (Feb. 28, 2013, uppdaterat Mars 1, 2013)

* Av allt att döma, så på grund av detta uppdagandet, så är någon/några uppenbarligen ute för att leta "smörja på mig". Detta i sin tur säger en hel del utan att säga något. Läs bl.a., om "Smutskampanjen" Här , "Den Troliga Lögnen" Här och "Projiseering" Här för att bättre förstå. Det går även bra att ta kontakt om så behövs.

"Psykopaten"

Psykopatens karaktärsdrag
Det lortiga dussinet”
Hur många har din?

"Allt som behövs för att ondskan skall triumfera är att goda människor inte gör någonting"
Edmunde Burke

Kom ihåg, ”han” kan ersättas med ”hon”.

1. ‘Jekyll/Hyde' Psykopaten, han förför oss med sin charm och sina vackra ord genom att återspegla våra värderingar, intressen, mål, världs och livsåskådning. Han härmar vår integritet, ärlighet och öppenhet. Han spelar rollen som offer. Vi tycker synd om honom. Han vill gifta sig med oss så snabbt som möjligt. Besatt av att ha kontroll så vill han göra oss beroende på honom. Han framställer en falsk integritet, verkar vara hjälpsam, vilja hjälpa oss, generös i sin förförelse fas. Det varar aldrig eftersom förr eller senare så blir Dr. Jekyll, Mr. Hyde. Hans ”offer” förvandlas till en ”sak” och kan lätt kastas bort. På ett övertygande sätt så härmar han mänskliga känslor. Hans avsaknad av ett samvete är chockerande, ofattbart och mycket smärtsamt för oss. Vi kommer ihåg hans udda reaktioner till olika situationer. Vi avslutar förhållandet och räddar det som räddas kan eller så blir vi kastade åt sidan så att han kan utveckla en ny relation med, ”en ny perfekt partner”. Han kommer att ha en mängd olika relationer. Han kanske ger dig en rad olika ledtrådar om sitt sanna ”jag” redan på ett tidigt stadium men vi förstår inte riktigt vidden av det. Så småningom, när masken faller av, så träder psykopaten fram och vi kommer ihåg de tidiga varningstecknen. Hans ”offer” lider känslomässigt och även många gånger finansiellt och att återhämta sig kan vara en lång process. Försvarsstrategi: Försök inte att hjälpa eller ”bota” honom. Den personen som han en gång framställde sig vara är för alltid borta. Acceptera verkligheten. Sök terapi. Finn en stödgrupp så märker du att du inte är den enda som har blivit drabbad. Ignorera och reagera inte på hans elaka ord. Fastna inte på kroken när han vill lägga skulden på dig eller bortförklara sig genom att ljuga. De kan till och med lura terapeuter och psykologer. Var inte sårbar eller naiv. Du som är gift kan räkna med en besvärlig skilsmässa. Acceptera ingen misshandel vare sig psykisk eller fysisk. Lär dig mer om mentala sjukdomar och störningar.

2. Den Kvinnliga Psykopaten: Hon bär en “mask” som får henne att framstå som normal allt medan hon smider sina planer. Hon verkar vara charmerande, hjälplös, vara i behov av, ynklig, okunnig, känslomässigt instabil eller så låtsas hon inte klarar av någonting. Till och med främlingar ställer upp genom att ge henne saker eller hjälpa henne på något annat sätt vilket hon tacksamt tar emot. Hon låtsas vara ett ”offer”, denna passiva parasit lockar, lurar och använder sig av mannens naturliga instinkter, att ”ta hand om” henne. När ”masken” väl faller av så är hon slug, listig, ett rovdjur och kärlekslös. Försvarsstrategi: Den här ”hjälplösa” damen kommer att försöka snärja dig. Dra ut kroken i din läpp. Låt inte hennes känslomässiga beroende bli ditt problem. Hennes tomrum kan aldrig fyllas. Förstå att den ”mask” som hon bär till att vara i behov av något eller någon inte är hennes riktiga ”jag”. Om hon inte kan ge dig några vettiga svar eller förklaringar gällande dina frågor, vänd dig om och spring. Se upp och kom ihåg…. ”Hon är dödligare än männen. Förstå att hon använder sin sexualitet som lockbete. Undvik känslomässigt och finansiellt engagemang.

3. ”Lögnare, Lögnare”.  Han ljuger utan någon uppenbar orsak. Skickligt förvränger han våra ord, undviker frågor, utelämnar viktiga fakta, allt för att nå sina mål vilka endast gagnar honom själv. ”Häng 'em högt” säger han om mördaren på nyheterna. Den här motsägelsefulla personen låtsas vara mycket moralisk men använder detta för att utnyttja, manipulera och använda sig av andra för att nå sitt mål. Han sprider lögner om oss och är känslomässigt elak. Han kommer att anklaga dig för att vara tokig. Han skyller allt på andra och bär inte ansvaret för något. Försvarsstrategi: Utan att han får reda på det, kolla upp om han talar sanning. Det ”korn” av sanning som slipper ur honom ibland utnyttjas för att vilseleda och manipulera. Gör inga försök till att förhandla eller göra upp i godo. Ge dig av när saker och ting inte verkar vara som dom ska. Lär dig om projicering.

4. Spänningssökaren lär sig aldrig av sina misstag. Lätt uttråkad, han söker hela tiden efter mer och mer spänning. Hans våghalsighet utgör en fara för andra. Han är mycket impulsive, har dåligt omdöme, kan vara kriminell, och är många gånger alkohol- och drogberoende. Försvarsstrategi: Bli inte involverad i hans förehavande. Använd ditt sunda förnuft. Säg, NEJ. Ta inte smällarna åt honom. Kom inte till hans undsättning och betala inte borgen. Det bästa för honom är att han själv tar konsekvenserna av sina handlingar.

5. Den Hatfulle Psykopaten är nu omaskerad. Vi kommer ihåg när hans ögon var tomma, kalla och en blick likt ett rovdjurs. Den här kvinnomisshandlaren, mördaren, serie mördaren, förföljaren, våldtäcksmannen, slagskämpen, trakasseraren, terroristen har stora problem. Han har en kort stubin som snabbt förvandlas till raseri. Han förväntar sig att bli förrådd, förödmjukad eller straffad. Han förväntar sig att bli avvisad så han avvisar först, så att han kan få det hela överstökat. Han kommer att plåga dig för att se din reaktion och få dig att se ut som om du tappat kontrollen. Kan bli farlig och oberäknelig. Han har ingen ångest, inget samvete och tar inget hänseende till andra. Denne fege sadisten hoppar på de försvarslösa, kvinnor, barn och åldringar. Trotsar skyddstillsyn eller tingsrättens beslut. Har dåligt omdöme. Lär sig aldrig av sina misstag och repeterar tidigare handlande och skadar på så sätt även sig själv. Media älskar att berätta om hans ondskefulla agerande. Försvarsstrategi: Se till att skydda dig själv, fysiskt, finansiellt och känslomässigt. Tala inte om att du tänker ge dig av. Ge inte efter då han bönar och ber och lovar att bättra sig. Känn till den hjälp du kan få av polisen, socialen, sjukvården och härbärgen. (Kontakta kvinnojouren).  

6. Den Arrogante Psykopaten stoltserar med sitt falska “jag”, sitt överlägsna sätt och krav på att alltid stå i händelsernas centrum. Han vill vara ett föremål för avund, uppmärksamhet, rädsla och hat. Han kan aldrig få tillräckligt med uppmärksamhet. Hans rykte, bra eller dåligt, spelar ingen roll, bara han blir uppmärksammad. Reagerar inte i storleksförhållande till situationen. Han skryter om sina ägodelar, erövringar mm. för att på så sätt få uppmärksamhet. Försvarsstrategi: Lär dig varningssignalerna. Begär lika behandling. Neka honom den uppmärksamhet han vill ha. Lär dig mer om svårartad narcissism. Ge honom den uppmärksamhet han kräver för att själv ge dig tid till att ge dig av.

7. Den Karismatiske Ledaren manipulerar andra för att uppnå status, kontroll, sin önskan uppfylld, pengar, uppmärksamhet. Han använder effektivt olika metoder av hjärntvättning vilka vanligtvis utnyttjas av religiösa kulter eller politiska organisationer. Han ger sig på de naiva, de sårbara, outbildade eller mentalt svaga. Han utgör sig för att vara moralisk, den perfekte fadern, äkta mannen, spirituelle ledaren, rådgivaren, läraren, vännen. Försvarsstrategi: Undvik honom. Vet med dig att hans ”lön” är att bli uppmärksammad, pengar eller att psykiskt och/eller fysiskt misshandla oss. Var misstänksam på överflödig uppmärksamhet (vackra ord, beröm osv.) från andra. Gå på din ”magkänsla” och säger den dig att hålla dig borta, så gör det också.

8. The Promiskuöse Psykopaten (man eller kvinna). Pornografi, för mycket sex, onani och incest rapporteras av offren. Vem som helst, unga, gamla, män, kvinnor, alla finns till för att tillfredställa honom. Det här rovdjuret tar vad han kan få. Kan ha en böjelse för sado-masochism. Blir lätt uttråkad, i ständigt behov av avvikande stimulation. Internet utgör en förträfflig jaktmark. Hur som helst så finns det även en annan sort, den som undanhåller sex eller ömhet. Försvarsstrategi: Förvänta dig att den här typen kommer att degradera dig. Ge dig iväg från honom. Förvänta dig att han kommer att ljuga om din sexualitet för att dölja sin egen perversa läggning. Se upp för deras närvaro ute på nätet.

9. Den nomadiske Parasiten saknar framtidsdrömmar och mål. Med orealistiska förväntningar går han runt planlöst utan någon vägledning, engagerar sig inte något en längre tid, kan inte fokusera på något mål. Aggressivt tar han tillfället i akt för att dra nytta av andra. Försvarsstrategi: Var uppmärksam på varningssignalerna. Hjälp inte honom. Känn till hans talang för att se ut som om han vore hjälplös, ynklig, förvirrad eller i behov av hjälp.

10. Bedragaren / Manipuleraren sätter upp människor mot varandra. Vi används som marionetter, skådespelare, i hans pjäs, allt medan han förbereder oss för vårt fall. Han njuter sedan av att stå vid sedan om och se på medan hans plan sätts i verket. Ser till att ha sina sammansvurna nära till hands och attackerar endast den enskilde för att undvika att bli upptäckt. Verbalt skicklig och kan mycket lätt förvränga våra ord, den här charmören får vanligtvis det han vill ha. Använder sig många gånger av skrämseltaktiker för att få oss att köpa det han säljer, fejkar sin expertis, den här bedragaren ser till att göra sig själv oumbärlig och redo att lösa våra problem. Pengar och att kunna lura någon är det som driver honom. Han går med på vad som helst för att sedan göra tvärtom.  Han kommer att anklaga dig för kontraktsbrott. Juridiska överenskommelser och normala sociala etikettsregler betyder ingenting för honom. Han drar sig inte för att tillkalla polis eller använda sig av juridisk hjälp då han spelar ”stackars lilla mig”. Försvarsstrategi: Förvänta dig att ingen hänsyn tas till tidigare upprättade överenskommelser, vare sig de är juridiska sådana eller inte. Känn till den här "bestens läggning" . Undvik att bli inblandad. Var ekonomiskt oberoende. Undvik alla affärer som lovar snabba pengar. Lär dig hur svindlare och bedragare manövrerar.

11. Den yrkesmässige mobbaren är oftast framgångsrik och intelligent inom sitt område. Han kan mästerligt fejka sina kunskaper, erfarenheter och betyg. Han utnyttjar andra och måste ha absolut kontroll. Han förlitar sig på sitt intellekt och sin karisma för att kunna manipulera. Han har siktet inställt på styrelserummet och kommer att ljuga samt gå bakom din rygg på vägen dit. Hänsynslöst använder han sin maktposition. Hans dåliga omdöme har en negativ effekt på alla samhällsnivåer. Han sätter andra i problematiska situationer eller i situationer där de kommer att misslyckas. Den yrkesmässige mobbaren saknar ett socialt samvete och är ofta misstänksam och paranoid. Andra kanske stöder honom men förr eller senare får de betala notan. Försvarsstrategi: Håll dina referenser och CV uppdaterade. Undvik att bli inblanda i något illegalt. Dokumentera allt för att skydda dig själv. Att trotsa dem, kan leda till att de ger igen och det ordentligt.

12. Det Psykopatiska Barnet visar tecken redan vid 3 års ålder. Signaler som du bör vara uppmärksam på är att barnet ljuger, stjäl, slåss, mobbar, visar dåligt omdöme, fuskar, är elak mot djur, vandaliserar, skolkar från skolan, debuterar tidigt gällande sex, startar bränder, använder alkohol och droger och rymmer hemifrån. Många ser honom som slug och lömsk. Försvarsstrategi: Fixa problemet, inte orsaken. Se till att familjelivet är stabilt. Inse och identifiera problemet så tidigt som möjligt. Förstärk och belöna bra uppförande. Sök terapi. Etablera fasta moraliska och etiska regler inom hemmet. Familjeterapi finns att tillgå. Kontakta gärna din lokala familjerådgivningsbyrå

"Psykopater njuter av att kontrollera och skada andra"
Dr. Leedom (Psykiatriker) Här

Tyck aldrig synd om en psykopat. Visst, det är tragiskt att somliga föds med grava neurobiologiska skador men, om du tycker synd om en psykopat så kommer han/hon att utnyttja detta till sin fördel, på alla sätt och vis, i syfte att på så sätt kunna fortsätta manipulera, dupera, trakassera, terrorisera, skada och döda.

"Psykopati - är en personlighetsstörning som kännetecknas av en grupp speciella beteendemönster och karaktärsdrag, som samhället ser som oacceptabla. Psykopati går inte att jämställa med psykisk sjukdom. De som lider av psykopati har inte vanföreställningar eller hallucinationer, utan de är fullt medvetna om vad de gör. Redan i tidig ålder uppvisar de flesta psykopater allvarliga problem av beteendemässig karaktär. Det kan röra sig om lögner, stölder, vandalism, skolk, mobbing och grymhet mot djur. Psykopater anser att samhällets normer och regler hindrar dem ifrån att uttrycka sina böjelser och uppfylla sina önskningar. Därför skapar de sina egna regler. En psykopat är impulsiv, pratsam, egocentrisk, manipulativ, spänningssökande, ansvarslös och har ett antisocialt beteende."
Dr. Robert D. Hare

"Den farligaste sorten för vanliga människor är de som håller sig inom lagens gräns, smygande och sökande efter det lämpliga offret."
"Den jag tänker på är den ljugande och manipulerande typen som är bra på att leva ett konstlat liv, perfekta individen, allt för att få nyckeln till offrets hjärna, tränga sig in, överta och skapa förvirring och kaos."

Vidare läsning, En titt in i psykopatens vidriga psyke Klicka Här

Psychopaths are born not bred, according to a new study (06 Aug 2009) Här

Psychopaths' Brains Show Differences in Structure and Function (Nov. 22, 2011) Klicka Här
För mer evidensbaserad information se, Forskning Här

Dr. Robert Hare har i över 35 år forskat om psykopati. På grund av sin kunnighet inom området så utvecklade han en skala på vilken man kan mäta och se om en individ är psykopat eller inte. Tack vare hjälpmedel så som bl.a., magnetröntgen så vet vi också i dag att psykopatens hjärna ser annorlunda ut jämfört med normala människor. Det finns bl.a., rent stukturella avvikelser men även 'kemiska' sådana vilka i sin tur ger psykopaten en rad utmärkande personlightsdrag. Nedan är Dr. Hares lista av dessa personlighetsdrag;

1. Hal/talför/ytlig "charm"
2. En förhöjd självuppfattning/Grandios
3. Behov av spänning (blir lätt uttråkad)
4. Patologisk lögnare (ljuger lika lätt som de andas)
5. Slug och manipulativ
6. Saknar ett samvete, dvs. saknar ånger och skuldkänslor (något som är mycket svårt att verkligen förstå, även för den som fallit "offer", i alla fall till en början)
7. Ytligt känsloliv (kan jämföras med någon som är färgblind, själva upplevelsen saknas och detta på grund av att varken den högra eller vänstra sidan av psykopatens hjärnan är kapabel till att bearbeta känslor.)
8. kall/grym/hänsynslös - ingen empati
9. Parasitisk livsstil
10. Bristande självkontroll, försöker dölja sina raseriutbrott för andra medan de närmsta är mer än väl medvetna om dessa.
11. Promiskuösa
12. Tidiga beteendeproblem (märks av redan i 3-års åldern)
13. Saknar realistiska, långsiktiga mål. (Hur som helst bör nämnas ör extremt hämndlystna och kan förfölja och trakassera sitt/sina "offer" i flera år. Genomsnittet tycks ligga runt 7-10 år.)
14. Impulsiva (inte alltid, den hämndlystne kan vänta i årtal på sin "chans")
15. Oansvarig
16. Tar inte ansvar för sina handlingar
17. Många kortvariga äktenskapsliknande förhållanden (Bör nämnas att psykopaten kan vara gift i hela sitt liv men utomäktenskapliga förhållnaden är så gott som alltid ett inslag)
18. Ungdomsbrottslighet (före 15 års ålder) Bråkar, snattar, skyller på andra, "mobbar", startar bränder,mm.
19. Överträdelse av villkorad frigivning/utskrivning, begår ofta nya kriminella handlingar under sin permission
20. Kriminell mångsidighet (allt från "mobbning", "kreativ" bokföring, sol och vårare till bl.a., kriminellt höga löner samt förmåner.)
Se bl.a., Här

Av intresse;

We’re rs53576 GG, the prosocial oxytocin receptor variant, the one you can tell in 20 seconds. Does that make us a psychopath target? Klicka Här

Dokumentär - "I Psychopath"

I den här dokumentären så får vi följa Sam Vaknin, vars namn knappt går att undvika om man söker information på nätet om psykopati, narcissism eller t.ex., antisocial personlighetsstörning. Några saker som man bör vara uppmärksam på då man tittar på filmen är bl.a., att man kan inte dra alla psykopater över en kant och t.ex. säga att alla psykopater har många kortvariga relationer. Sådana påstående skadar mer än de gör nytta eftersom en psykopat kan vara gift med en och samma person livet ut, detta i sig betyder givetvis inte att psykopaten är sin partner trogen. Att psykopati kanske är en "förlängning av "annars normala drag" som psykologen Belinda Board föreslår är också felaktigt. I dag har vi bevis för att det handlar om medfödda neurobiologiska skador vilka i sin tur gör att psykopaten saknar ett samvete och empati.

En psykopat är en ytterst lömsk och ond individ som t.o.m. njuter av att skada andra (se bl.a. Här). Man gör därför bäst i att lära sig så mycket man kan om dessa medvetet elaka individer i syfte att skydda sig själv, sina närmaste och sina medmänniskor. En psykopat är bl.a. en patologisk lögnare varpå man inte skall tro på alla, oavsett status. Ifrågasätt och tag reda på fakta!!! Sam Vaknin som visade sig vara psykopat, säger bl.a., att han har en Ph.D., så är inte fallet och mer om detta kan du läsa om längst ned på denna sida Här Ifrågasätt också alltid illasinnade rykten eftersom psykopaten allt som oftast behöver "rentvå" sig själv, lär dig därför om Projicering Här Eftersom psykopaten alltid "väver in" lite sanning i sina lögner så kan de till en början framstå som trovärdiga det är därför ytterst viktigt att hålla sig informerad och ta reda på fakta.

Avslutningsvis som Dr. Hare sa, alla kan bli lurade och samtliga "offer" har en sak gemensamt, de är mänskliga och "om vi tror på att alla människor längst inne är goda så är vi dömda". Alla människor är inte goda och vi har många mycket medvetet ondskefulla individer mitt ibland oss som orsakar mycket lidande var än de befinner sig. i dokumentären säger man bl.a., att i en grupp bestående av 100 personer så finner man en psykopat. Sanningen är nog snarare, att man finner 4 psykopater i ett rum av 100 människor. Dokumentären "I Psychopath" - Klicka Här

The Mask of Sanity - En mask av att vara vid sina sinnes fulla bruk

Dr. Hervey Milton Cleckley, psykiatriker och en pijonär vad gäller psykopati. I hans bok, The Mask of Sanity, som kom ut 1941 så delade han in psykopater i fyra olika 'grupper'.

Primära psykopater - svarar inte på bestraffning, oro, stress, eller ogillande. Det tycks för det mästa, kunna hämma/hålla tillbaka sina antisociala impulser, Inte på grund av ett samvete utan att det för stunden passar deras ändamål. Orden tycks inte ha samma innebörd för dem som de gör för oss. Det är oklart om de ens förstår meningen med deras egna ord, ett tillstånd som Cleckley kallar för "semantisk afasi" (Här) De har ingen livsplan och det verkar som om de är oförmögna att uppleva några äkta känslor.

Sekundära psykopater - är risktagare men också mer benägna att reagera på stress, oroa sig och tycks ha en skuldmedvetenhet. De utsätter sig själv för mer påfrestning än vad den genomsnittliga människan gör, men är lika sårbara för stress som en vanlig människa. De är vågade, äventyrliga, okonventionella individer som redan tidigt i livet började leva efter sina egna spelregler. De är starkt drivna av en önskan att undkomma eller undvika lidande, men kan inte motstå frestelser. Ju mer deras oro ökar mot vissa förbjudna objekt, så gör också deras attraktion till det/dem. De lever sina liv genom att lockas av frestelsen.

Karismatiska psykopater - är charmiga och attraktiva lögnare. De har en 'medfödd gåva', en tallang för det ena eller andra som de sedan använder till sin fördel för att manipulera andra. De är 'snabba i käften'/otroligt munvig och har en nästintill demonisk förmåga att lura av andra allt vad dem äger, till och med livet själv. Ledare av religiösa sekter eller kulter, kan till exempel vara en psykopat och kan ledea sina anhängare rätt in i döden. Den här typen av psykopat tror på sina egna fantasier. De är oemotståndliga.

Temperamentsfulla psykopater - får lättare vredesutbrott jämfört med de övriga grupperna. Deras utbrott kan jämföras med ett epileptiskt anfall. De är vanligtvis män med en otroligt stark sexuell drivkraft, de har en enorm sexuell energi och är till synes besatta av sina sexuella begär under merpaten av tiden som de är vakna. Kraftfulla begär tycks vara det som utmärker dem så som drogmissbruk, kleptomani (maniskt stjälande), pedofili, eller annan otillåten eller olaglig, för dem, tillfredställande aktivitet. De blir "höga" av/får en "kick" av spänningen och risktagandet. De är serie-våldtäktsmän/mördare, den kallade Boston Strangler var en sådan psykopat.

Dr. Cleckley's bok, The Mask of Sanity, kan du läsa helt gratis Här (pdf.)

Vidare läsning, ANTISOCIAL PERSONALITY, SOCIOPATHY, AND PSYCHOPATHY Här

Psykopater hittar man överallt och inom alla yrkesgrupper, var därför uppmärksam på de som vill att du skall "vaccinera" dig med ett otestat vaccin som bl.a. innehåller farliga adjuvanter. Några "varningssignaler" som du bör vara uppmärksam på; "influensan" är, som tidigare nämnt, med stor sannolikhet tillverkad i ett labb och läkemedelsföretagen har befriats från allt ansvar. För mer information och länkar, se nedan inlägg och sidan Vacciner Här

LÄNKAR

Klicka Här Psykopaten är tillbaka - så upptäcker du "den" Av Ami Lönnroth Svenska Dagbladet, 15 maj 2000.

Klicka Här Den farligt fängslande psykopaten lämnar ingen oberörd Av; Rikard Norberg - Personal & Ledarskap - nr 3/2000.

Klicka Här "En sida som kom till efter brytningen från en person med Antisocial personlighetsstörning". Informativ sida med en rad artiklar så som Ondskans makt - Onda människor skapar ett sjukt samhälle i miniatyr i den miljö de behärskar. Av; Alf Susaeg

Klicka Här Psykopat , vem är det? "En svårupptäckt bedragare som tar över andras liv och egendom." Av; S-O.

Klicka Här Psykopaten känd profil i alla kulturer Av; Görel Kristina Näslund, Svenska Dagbladet, 13 april 2008.

Klicka Här I psykopatens fotspår. Av; Helene Larsson och Pernilla Johansson Studentarbete från hösten 2006 som ger en liten inblick i störningen.

För fler länkar och information klicka på; Svenska länkar

Engelska/Links in English:

Klicka Här Dr. Robert Hare's - Hemsida
Klicka Här "Without Conscience" Robert Hare's Web Site devoted to the study of Psychopathy

Klicka Här USC Study Finds Faulty Wiring In Psychopaths.

Klicka Här Psychopath vs. Antisocial Personality Disorder and Sociopathy, Discussion Excerpts: Robert Hare.

Klicka Här PSYCHOPATHS AMONG US Av; Robert Hercz.

Klicka Här The Psychopath's Brain Av; Renato M.E. Sabbatini, PhD. Utan att känna någon skam så ljuger, fuskar, stjäler, misshandlar de familjemedlemmar och andra samtidigt som de utsätter sig själv och andra för fara. Lär dig mer om psykopater.

Klicka Här Inside the mind of a psychopath Tim Watkins talks to Dr. Robert Hare.

Klicka Här Inside the mind of a psychopath (28 May 2003) Dr Nicola Gray och Professor Robert Snowden , Psykopater har en ovanlig syn på våld....

Klicka Här What is a Psychopath? Av; Katherine Ramsland, Ph.D. , Crime Library.

Klicka Här Psychopathy and Antisocial Personality Disorder: A Case of Diagnostic Confusion Av; Robert D. Hare, Ph.D. Psychiatric Times, February 1996, Vol. XIII, Issue 2.

Klicka Här What is a Psychopath? På denna hemsida finns också fler länkar gällande psykopati.

Klicka Här Without Empathy Av; Catherine. The Techniques of a Sociopath, A Perfect Target, The Sociopath as Romantic Partner och The Sociopaths Who Live Among Us. Intressant läsning om hur sociopaten maneuvererar för att få det han/hon vill oavsett om det handlar om pengar, makt eller kärlek.

Klicka Här "Any profession which needs a written code of ethics is an inherently unethical profession." Av; Robert Canup. Om s.k., "vardagspsykopater".

Klicka Här What is a Psychopath? By; Katherine Ramsland, Ph.D.

Klicka Här Online Resource for Victims of Psychopaths and Narcissists. "If you have experienced an encounter with a psychopath or narcissist, a socialized or "compensated" psychopath or a violent sociopath, you have come to the right place." Friedgreentomatoes.org

Klicka Här Anatomy Of Malignant Narcissism.

Klicka Här MRIs link pedophilia to problems in brain development. physorg.com, November 28, 2007. Study see; Klicka Här Cerebral white matter deficiencies in pedophilic men. Journal of Psychiatric Research, Volume 42, Issue 3, February 2008, Pages 167-183.

Klicka Här What "Psychopath" Means By; By Scott O. Lilienfeld and Hal Arkowitz, Scientific American Mind - December, 2007.

Klicka Här TV Review: The parallels between psychos and politicians. By; Denis Edwards, nzherald, February, 2008.

Klicka Här The Sexual Sadist Av; Katherine Ramsland, Ph.D. Dr. J. Reid Meloy, rättspsykolog, säger att den sexuellt sadistiske psykopaten är känd för att våldta och mörda. Den här individen fantiserar om hur det hela skall gå till för sedan göra det till verklighet. Dr. Meloy har bl.a. skrivit boken, Violent Attachments, rekommenderas!

Klicka Här Conceptualization of hostile psychopathy and sadism: Drive theory and object relations perspectives. By; Samuel Juni. International Forum of Psychoanalysis, 14 March 2008. "there is an actual enjoyment of the others' suffering".

Klicka Här Sadistic Personality Disorder

Klicka Här Psychopathy, Wikipedia

Här Detecting psychopathy from thin slices of behavior.

Här Psychopaths' Deception Skills May Lead To Early Release

Här The Dominant Deviant Minority

Books of interest;
The International Handbook on Psychopathic Disorders and the Law, 2 Volume Set. By; Alan Felthous and Henning Sass. More Info Click Here

En psykopat är en sadist ut i fingerspetsarna så, låt aldrig någon försöka inbilla dig något annat. I dag finns det till och med bild bevis (magnetröntgen) på att dessa individer njuter av att se andra lida.

Sadism och psykopati, går han i hand
"Sadistic Personality Disorder"

Click Here

"At the behavioral level, sadistic individuals have poor behavioral controls - they are irritable and flare up easily in response to minor frustrations. Sadistic individuals use a wide range of behaviors, from the hostile galnce to severe physical punishment, in order to exercise control."
Violence and Psychopathy (p. 126). By Adrien Raine and Jose Sanmartin.

Utan ett samvete och empati
Jag citerar;
"Låtsas - om du kan - att du inte har ett samvete, inget alls, inga skam eller skuld känslor oavsett vad du än gör, det finns inga gränser för du bryr dig inte ett dugg om främlingar, vänner, eller familjemedlemmar. Du behöver inte brottas med några skamkänslor, inte en enda, under hela ditt liv, oavsett vilka egoistiska, lata, skadliga eller omoraliska handlingar du än gör/har gjort."

"Låtsas nu också att begreppet ansvar är okänt för dig, förutom som en börda, vilka andra accepterar utan att ställa några frågor, så som lättlurade/godtrogna idioter."

"Förutom denna besynnerliga fantasi, lägg nu till förmågan att kunna dölja för andra människor att din psykologiska uppbyggnad skiljer sig radikalt från andras. Eftersom alla antar att ett samvete är universalt för alla människor, att dölja att du saknar ett sådant är lätt - kräver så gott som ingen ansträngning alls."

"Du behöver inte avstå från något du önskar på grund av skam eller skuld och din kallblodighet ifrågasätts aldrig. Isvattnet som flyter genom dina vener är så bisarrt, så fullkomligt främmande för andra eftersom de aldrig upplevt något sådant själv, så de kan inte ens gissa sig fram till din beskaffenhet."

"Med andra ord, för dig finns det inga "spärrar" och därför kan du göra som du behagar, utan ett samvete, som bekvämt nog, är osynligt för andra."

"Du kan göra precis vad du vill, och din egendomliga fördel över merparten av människor, som styrs av ett samvete kommer troligen att förbli oupptäckt."

Ännu en person som upptäckt vad som gömmer sig bakom "masken" av att verka vara normal, mer Här

Faktum är att fler och fler människor har fått upp ögonen för dessa individer som inte störs av ett samvete och som saknar empati och därför njuter/får en "kick" av att lura andra att t.ex., gå och vaccinera sig med ett otestat "vaccin" mot en "influensa" som mer än sannolikt, på grund av sin sammansättning, var tillverkad i ett labb (se nedan) Att trampa på andras rättigheter, på alla sätt och vis, är inget som stör dessa individer. Det finns en hel del psykopater och det, överallt, ålder, kön, yrke, "status" eller t.ex. ras spelar ingen roll. Lär dig så mycket du kan om dessa individer för att skydda dig själv, de dina och dina medmänniskor. Besök även sidan Forskning Här

Några Huvuddrag:

Talför, hal och ytlig charm  (Utan skam, skuld eller empati, kan individen säga/lova vad som helst, insmickrande)
Förhöjd självuppfattning/grandios, anser sig vara överlägsen andra och anser sig därför berättigad till att behandla andra som han/hon behagar, berättigad till att fuska, lura, bedra, stjäla, sprida osanningar, en orimligt hög lön osv.
Patologisk lögnare, ljuger även när han/hon inte behöver ljuga, vänder saker till sin fördel i syfte att kunna sprida elaka lögner om andra mm. Det som gör psykopaten till en mycket övertygande lögnare är att han/hon själv inbillar sig att det han/hon säger är sant men, är väl medveten om att så inte är fallet.
Parasitisk livsstil (lever på andras arbete och pengar)
Beräknande (medvetet utstuderat våld)
Manipulativ (t.ex. undanhåller information, vrider saker till sin fördel mm.)
Saknar skam och skuldkänslor (känner ingen skam eller skuld för någonting han/hon säger eller gör)
Inte påverkbar, speciellt då "belöning" saknas.
Sjukligt misstänksam
Kall, okänslig/saknar empati (skadar/dödar lika lätt som de andas)  Ett bra exempel som berör alla; t.ex., de individer som lurade andra att ”vaccinera” sig med farliga och otestade ”vaccin”.
Tar inte ansvar för sina handlingar (t.ex., skyller på andra, låtsas vara ledsen mm. då ertappad)
Oansvarig/ansvarslös  (t.ex., kör alkoholpåverkad, tar stora risker, håller inte löften mm)
Behov av stimulans (alltid på ”språng”, skapar motsättningar, fabricerar historier för att få uppmärksamhet mm)
Saknar realistiska långsiktiga mål (”smider” dock planer)
Impulsiv
Opportunist/"Kappvändare"
Ohämmad
(drar t.ex., sexuellt perversa "skämt" eller historier på arbetsplatsen dvs. saknar skamkänslor)
Bristande självkontroll (saknar "spärrar" vilket gör dem farliga för andra på alla sätt och vis, vredesutbrott mm)
Sexuellt promiskuös (även avvikande sexuellt beteende, OBS! psykopaten anklagar ofta andra för att vara otrogna, för att vara sexuellt avvikandet. tex, att vara pedofil, intresserad av unga pojkar/flickor, sexualbrott så som våldtäckt mm. i syfte att dölja sina egna förehavanden, se Projicering Här
Många förhållanden, även som gift/sambo har utomäktenskapliga förhållanden. Anklagar sin partner för att vara otrogen. är t.ex., sjukligt misstänksam på grund av sina egna förehavanden. Anklagar även andra så som t.ex. en arbetskamrat, släkting eller "vän" för att vara otrogen på grund av sina egna förehavanden.
Tidig ungdomsbrottslighet, före 15 år; t.ex., ”mobbar”, ljuger, slåss, fuskar, stjäl, lurar, elak mot djur, startar bränder, även bl.a. tidig sexuell debut, hög alkoholkonsumption mm.
Kriminell mångfald så som förtal, inbrott, förföljer och terroriserar andra i årtal, sexualbrott, ekonomisk brottslighet, mordförsök, mord genom självmord, lurar/betalar annan att mörda åt honom/henne till att själv mörda/döda.
Överträdelse under frigivning, lär sig inte av sina ”misstag” varpå återfall i brottslighet är mycket vanlig. (Psykopaten gör som han/hon vill oavsett konsekvenserna vilket i sin tur bl.a. hör ihop med att känna sig överlägsen/oövervinnerlig, bristande självkontroll, spänningssökande mm. Psykopaten tar, gör, säger vad han/hon vill - utan skam, skuld eller empati, det finns inga "spärrar".)
Var uppmärksam på att det handlar om, över en längre tid, ett upprepat mönster av att. . .
(11 mars, 2010)

Dejtar du en psykopat?

Nedan ett utdrag från "10 tecken på att du dejtar en psykopat" via Lovefraud Här

"Om din dejt uppvisar alla eller nästan alla av följande drag, så var försiktig. Han eller hon kan vara en psykopat"

1.  "Karisma och charm. Insmickrande, har ett svar på allt, missar inget. Verkar vara 'spännande'."
2. "Stort ego. Beter sig som att vara smartast, rikast eller mest framgångsrik.  De kan t.o.m. säga sig vara det."
3. "Ytterst påpasslig.  Ringer, textar och e-postar hela tiden.  Vill alltid ha dig nära.  Tycker inte om när du spenderar tid med familj och vänner."
4. "Jekyll och Hyde personlighet. Ena minuten så älskar de dig för att i nästa, hata dig. Deras personlighet skiftar lika snabbt som man tänder och släcker en lampa."
5. "Skyller på andra. Ingenting är deras fel. har alltid en ursäkt. Anser andra vara orsak till deras problem."
6. ”Ljuger och gap/luckor i deras redogörelser. Du ställer frågor, och svaren är vaga. Lögnerna är korkade. Lögnerna är överdrivna. Ljuger när de borde tala sanning.”
7. ”Intensiv ögonkontakt. Stirrar likt ett rovdjur - kalla det för ett "predator stirr". Om du får en obehaglig känsla/får kalla kårar när de tittar på dig, var uppmärksam.”
8. "Slår till snabbt. Snabb med att förkunna att du är hans/hennes livs största kärlek och själsfrände. De vill snabbt flytta in med dig och gifta sig."
9. "Stackars mig. De spelar på din medkänsla. De vill att du skall tycka synd om dem och deras svåra uppväxt, psykotiska f.d., obotliga sjukdom eller ekonomiska bakslag."
10. "Sexuell magnetism. Om du blir otroligt attraherad, om din fysiska relation är makalös, så kan bero på ett överflöd av testosteron." (östrogen)
* * *
* Några tillägg:

I fråga om "karisma och charm"; Somliga "brer på" till den milda grad att det blir allt för uppenbart, rent av "sliskit".
I fråga om "ego";
De är enligt egen utsago, störst, bäst, vackrast, mest begåvade .... osv.
I fråga om "Ytterst påpasslig"; Kränker ständigt din "personliga sfär" rotar i dina saker utan lov mm. Lever sitt liv genom dig men på hans/hennes villkor.
I fråga om intensiv ögonkontakt
: De stirrar på dig för att bl.a., se om de lyckats övertyga/lura dig.
I fråga om "slår till snabbt"; Likt en försäljare så vill psykopaten inte att du skall få någon betänketid, detta så att du inte hinner uppfatta vad som sker innan det är försent.
I fråga om "sexuell magnetism";
  För att "fånga" dig så återspeglar psykopaten dina känslor, dina värderingar, dina intressen osv., och vem kan motstå någon sådan som är så lik dig själv???  AKTA dig och AKTA dig mycket noga, vad det beträffar psykopaten så handlar det alltid om att manipulera och dupera i syfte att få sin vilja igenom. Att inte glömma om du hamnat i en relation med en psykopat, han/hon saknar allt vad hämningar heter eftersom han/hon saknar skam och skuld varpå individen förr eller senare "spårar ur", otrogen, perversa "lustar" mm.
Bör noteras att somliga är ytterst restrektiva vad gäller "ömhet och kärlek" och får sina "kickar" genom att få andra, att känna sig oälskade genom att t.ex., anklaga partnern för att vara tjock även om så inte är fallet. För psykopaten så handlar det om att ge partnern en dålig självkänsla. Om någon ideligen "trackar" dig för hur du ser ut, ge dig av. Psykopaten är också känd för att tala illa om sin partner bakom hans/hennes rygg, som alltid, i det fördolda.

Ta tid på dig att lära känna någon annan och lär dig så mycket du kan om psykopater. Vem som helst kan bli manipulerad och duperad men om du känner till dragen så har du en större chans att inte råka illa ut.

Lämna ALDRIG ut personlig information eftersom detta gör det lättare för psykopaten att bl.a., manipulera och dupera dig.

Delar av denna sida (evah.org) har plagierats
Uppenbarligen har vi lurendrejare och bedragare i farten, så se upp!
En uppdatering har gjorts vad gäller detta inlägg se överst

Intressant att notera är att en sida vid namn, comunicera.se uppenbarligen har plagierat avsnitt från min sida, dvs. lyfta information (göra det till sitt eget) utan att ange källa vilket, i allra högsta grad är olagligt. (Har bl.a., tagit flera skärmdumpar, varpå informationen inte går att radera.) På följande sida, på ovan nämnda hemsida, Här under överskriften; "Finns det olika typer av psykopati ?" går det bl.a. att se att man har lyft information från min sida, se; "Psykopaten" Här, utan att ange källa, i stället anger man sig själv som 'källa'. LOL Personligen fick jag tillåtelse att översätta avsnittet (vilket jag f.ö. har papper på) och översättningen är min egen, dessutom så finns det inte "olika typer av psykopati" och man blir inte psykopat pga. en "taskig uppväxt", det handlar om medfödda neurobiologiska skador, vilket i sin tur talar om för mig att individen/individerna som har plagierat delar av min sida, inte har en aning om vad de pratar om varpå man givetvis bör undvika dessa s.k., "coacher".

Man ser även lite längre ner på sidan, Egenskaper hos en psykopat? att man lyft information från denna/min sida, "Samlade drag" Här; Det handlar om min egen sammanfattning, mina egna ord som man uppenbaligen ansett sig berättigad till att lyfta utan att ange källa, än mindre fråga om lov.

Nu är det bara så här, att man har genom forskning kommit fram till att individer som fuskar och plagierar är psykopater, inte så underligt eftersom dessa individer saknar ett samvete och därför bl.a. tar sig fram genom att stjäla/utnyttja andras kunskaper/information i syfte att "höja/främja" sig själv. Se nedan studie och artikel;
Identifying and Profiling Scholastic Cheaters: Their Personality, Cognitive Ability, and Motivation. By; Kevin M. Williams, PhD, Craig Nathanson, PhD, and Delroy L. Paulhus, PhD. Journal of Experimental Psychology: Applied, Vol 16(3), Sep 2010, 293-307. Här
Personality Predicts Cheating More Than Academic Struggles, Study Shows (Sept. 8, 2010) Här

Läs även mitt nedan inlägg, "Ingen Moral och etik = Skadad hjärna", längre ner på denna sida.

Organisationen, comunicera.se har med andra ord, gjort bort sig fullständigt. Tar man sig en närmare titt på personerna som bl.a., arbetar vid huvudkontoret i Göteborg Här så ser man också att flertalet är utbildade i något som kallas för, "Master Powerthinking" - LOL, give me break! Med tanke på plagiaten, grova felaktigheter och de s.k. "utbildningarna så är detta uppenbarligen en mycket, minst sagt, oseriös organisation. Att låta andra ta del av ovan information i fråga om comunicera.se, är således en mycket bra idé.

Bör även nämnas att jag har tidigare fått information om att socialarbetare i Göteborg har lyft delar från denna sida i syfte att terrorisera människor som har bett om deras hjälp. Så, se upp med socialtjänsten i Göteborg!

Sist men inte minst, i Göteborg så finns även ett företag vid namn "DAOA - Det Angår Oss Alla", Här (Registrerat 2010). Denna "Ideella förening", har ingen som helst anknytning till denna sida :D

Önskar en lugn och trevlig helg!

OBS! Två nya sidor har lagt in på denna sida, i vänsterspalten; Korrupta Politiker och totalskandal.se via corruptio.blog Här
(26 aug. 2011)

 

Upp (till toppen)

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2013