Hem

Psykopaten

Narcissisten

20 personlighetsdrag

Samlade karaktärsdrag

Anti-social personlighetsstörning

Borderline

Munchhausen / Munchhausen by proxy

På arbetsplatsen

I skolan

Kvinnomisshandel

Kvinnovåld mot män

Vilka faller offer?

Andra kränkande företeelser

Smutskampanjen

Forskning

Kan man bota dem?

Begå inte självmord

Behöver du någon att prata med?

Böcker

Fast i trotsåldern

Den troliga lögnen

Konsten att överleva

Hur kan jag skydda mig själv?

Kritiska misstag

Post Traumatisk Stress

Projicering

Stalking förföljd

Föräldrar med störning

Barn med störning

Vad säger lagen?

Vad skall vi göra med dem?

Humor

Tänkvärda tankar

Svenska länkar

Engelska länkar

The Paradoxical Commandments

Evenemang 2008 Events - 2008

Forum

Kontakta oss

 

För kvinnor och män som har haft en intim relation med en våldsverkare.

 

"Om du av naturen är snäll så attraherar du många människor som du inte tycker om"
William Feather

Överlevnadskonster I

"Lugn och ro betyder inte frånvaro av konflikter i livet, men förmågan att hantera dem." (anon)

Om du är involverad med en mentalt störd person,
lär dig så mycket du kan så snabbt som du kan och skydda dig själv, finansiellt, känslomässigt (och ofta också fysiskt!)

Uppmärksamhet. Vi inser att vi har blivit dåligt behandlade och förrådda. Vi har systematiskt blivit mål för deras ilska och vrede, förda bakom ljuset av den mask som dem bär av att tillsynes vara normala. Vi förtjänar inte detta. Vi undrar var den underbara personen har tagit vägen. Det verkar som om vi levde med Jekyll and Hyde. Som sagt vad, vi är. Ta tag i din dator, bibliotekskort, penna och papper och lär dig om dessa varelser. Dina kunskaper kommer att bli din starka sida. Om du tror att du kan utbilda, hjälpa, bota, omvandla, förändra, vädja, nå en överenskommelse eller förhandla med den här typen av våldsverkare så märker du snabbt att det är lönlöst och det är precis så som han vill att du skall reagera. Dessa våldsverkare är mästare på att kunna förlita sig på dina moderliga instinkter gällande vård och omsorg. Om du har försökt med detta, så förstå, att du kommer att misslyckas varje gång. Sluta upp med det. Inse verkligheten. Han är den han är.  

Var realistisk. Deras personlighetsdrag är så djupt inrotade, perioder av misshandel, dåligt omdöme och oförmågan att klara av nära relationer är något som kommer att fortsätta livet ut. Vi sörjer minnen som små skratt och gemensamma upplevelser. Våra sakta läkande sår får oss att tvivla och ifrågasätta sanningen av denna hemska verklighet. Vi är endast ett objekt som kan slängas bort när så önskas vilket för oss är ofattbart. Vi måste nu för att skydda oss själv, lära oss och använda oss av samma regler som dem lever efter.

Huvudregler. Våldsverkaren kommer givetvis att reagera när vi börjar sätta gränser. Våld är möjligt. Att sätta gränser under tiden som vi går från att vara deras "offer" till att ta kontroll över våra egna liv är viktigt. Att vara taktfull, rättvis och orubblig gällande våra beslut och förväntningar kommer i längden att höja vårt självförtroende och sätta ett stopp för våldet. Vägra vara ett "offer".

Stå ut med smärtan. Förloppet mellan att "ge sig av och sörja" är förödande och långvarigt. Om du är i behov av hjälp, sök terapi. Gå med i en stödgrupp för att förstärka det faktum att du inte är den enda som blivit utsatt för den här typen av våld. I den här situationen så är du inte ett "offer", du har blivit utsatt. Förvänta dig inte att andra förstår vad du har fått utstå. Om dem själv inte har haft en erfarenhet av en störd partner så kan dem inte riktigt förstå och kan därför inte ge dig det känslomässiga stöd som du är i behov av vid detta tillfälle. Du kommer att bli besviken om du förväntar dig deras känslomässiga stöd. Våra känslor åker upp och ner som på en berg-och-dal bana. Det är många gånger som vi tvivlar på oss själv och ifrågasätter verkligheten. Vi kan förvänta oss bra dagar och dåliga dagar, tvångsmässiga tankar, tankar på vedergällning och rättvisa. När vi är arga så ger vi oss på kudden. Skriv ner dina tankar i en dagbok, det är fantastisk som terapi. Omge dig själv med normala människor. Vi behöver vara rättvisa mot oss själv också. Vi måste kasta bort de tankar vi har om "vad kommer härnäst" som får oss att vilja behålla kontakten för att se vad det är som pågår i deras liv. Vi behöver vara starka för att motstå begäret att gå tillbaka till dem. Fortsatt kontakt med en våldsverkare tyder på ett sjukligt beteende och återspeglar en dålig självkänsla. Tiden är vår bästa vän. Om vi skulle möta den här typen av våldsverkare igen så se på det som en möjlighet att lära. Ta hand om dig själv. Njut av de goda stunderna som livet ger dig.

Håll dig till regeln "Ingen Kontakt". Ett av våra starkaste vapen för att läka ligger i att ha kontroll över oss själv och i att inget säga. Tid och distans har en underbar förmåga att få situationen att klarna. Det är det snabbaste sättet att läka. Den här typen av våldsverkare lämnar oss på det mest känslomässigt krossande sätt. Dem väljer tidpunkten och dem gör den största känslomässiga ödeläggelsen och dem njuter av det. Dem tar det som vi håller nära och kärt och krossar det medan dem nonchalant ger sig av. Tids nog inser vi att förhållandet var dömt från början men det inser vi inte förrän senare. Vårt sätt att tänka kommer att förändras, dels på hur vi ser på saker och ting och en smärtsam förändring gällande vad vi kan förvänta oss.

Monstrets beskaffenhet. En våldsverkare kommer inte att avsluta relationen på ett enkelt sätt. Om du tillhör de lyckligt lottade så kommer han att klippa av dig helt och hållet och sedan hör du inget mer. Han kommer med all sannolikhet låta dig lida så länge som han kan. Han kommer att visa upp sin nya själsfrände. Han kommer att övertyga henne om att du är en demon som fullkomligt har flippat, men du vet om att hon är förd bakom ljuset. Han kommer att säga elaka saker om dig till alla som han kan hitta och som är villiga att lyssna. Han kommer att "slåss" om varenda krona. Han kommer att försöka vända barnen och alla andra mot dig. Han kommer att förfölja och terrorisera dig och han kan bli våldsam. Du kommer inte bara att få det svårt med att klara av den förlust som en avslutad relation innebär men även de "pilar" som han sedan också kastar på dig.

Självanalys. Vi står nu öga mot öga med ett annat monster, oss själva. När relationen tagit slut, vårt krossade själförtroende, vi känner oss förödmjukade och tvingas välja en annan väg att vandra än den vi hade förväntade oss. Genom detta kaos kommer vi också till insikt med att vi kanske har drag som gör oss sårbara för dessa rovdjur. Vi kan vara psykologiskt beroende på att ha någon i vårt liv, även en våldsverkare. Vi är omtänksamma människor som bryr oss om andra tills det nästan gör ont. Ofta finner vi också att vi är naiva, sårbara och lätt förda bakom ljuset eller dras till den här typen. Vi kanske är beroende av ett sådant beteende eller så har en för hög tolerans mot dåligt uppförande. Vi kanske är uppvuxna i hem som vi såg ut som att vara normalt för att sedan inse att vi blivit formade till att acceptera detta bisarra beteende eller så ser vi "åt andra hållet" eftersom vi växte upp med att se "åt andra hållet". Kanske har vi våra egna störningar eller mentala problem. Genom att vi lär oss om mentala störningar så lär vi oss också mer om oss själv. Vi tillhör nu de få individer som har förstahands kännedom om dessa individer som gestaltar människor av kött och blod. I vilket fall som helst, så finns det ingen lärdom som är dålig. Tids nog så blir vi genom den här erfarenheten mycket smartare och mer självmedvetna.

Nästa gång? Vi kommer inte att vara lika naiva och tro på andra. Vi kommer att dra nytta av det som vi har lärt oss beträffande dessa våldsverkare, vi känner till en del varningssignaler och deras favoritställen att "jaga" på. Vi kommer att förlita oss mer på vår "magkänsla" och skynda långsamt gällande nästa relation allt medan vi ser oss om efter fler signaler, se på situationen för vad den verkligen är och på det sättet så kommer vi att skydda oss själv mycket bättre. Genom att vara uppmärksamma på våra svaga punkter så kommer vi också att vara mycket smartare nästa gång vi stöter på en av dem. Ja, det kommer vi att vara. Bortom allt tvivel så kommer vi i framtiden att stöta på fler av dem. Det helvete som du har överlevt kommer att ha sina förmåner. Vi kommer lätt att känna igen dessa lurendrejare på "snacket" och på hur dem "smörjer" oss och vara fullt utrustad för att undvika dem och skydda oss själv. Men kan vi alltid upptäcka dem? Givetvis inte. Vi är redan sårbara och dem kan fejka och charma sin väg in i vem som helst hjärta. När vi börjar upptäcka sprickorna i deras beteende, så har vi lärt oss att snabbt fly undan dem. Den underbara gåva som vi gett oss själv är att vara självförsörjande. Genom att ha kontroll över våra egna liv så kommer vi att belönas med sinnesro.

Vi har använt oss av det manliga könet. Din våldsverkare kan vara en kvinna.

Ovan text är översatt med tillåtelse och kommer från;
The Narcissist and Psychopath (f.d. psychopath/survivalampcopingskills) Klicka Här

OBS! Översättningen på denna sida får kopieras och användas i icke-kommersiellt syfte om källor uppges.

Att på ett säkert sätt lämna relationen är rekommenderat för att sedan hålla sig till regeln, 'Ingen Kontakt' Här

Innehållet på dessa sidor är skyddat under internationell copyright lag och får inte kopieras eller reproduceras i någon form utan skriftlig tillåtelse från; EVAH.org Materialet är enbart i informationssyfte och skall inte användas som medicinskt underlag. © Copyright evah.org 2003-2013